Mihajlović: Bitno imati stručne i ljude od autoriteta u javnim preduzećima, oni su važniji i od ministara 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović gostujući na TV Hepi istakla je danas da će od septembra sledeće godine Srbija imati snabdevanje gasom i iz drugih izvora osim iz Rusije, misleći pri tome na završetak interkonektora sa Bugarskom putem kog bi mogao poteći gas iz Azerbejdžana.

“Ne znam kako će da prežive Bajatović i slični koji govore da samo treba ruski gas”, poručila je Mihajlović.

Ona je ocenila da ne “možete da zavisite samo od jednog dobavljača. I da 100 odsto gasa dobijamo od Amerike ne bi valjalo. Hoćemo da se povežemo interkonektorom i sa Hrvatskom i sa Bugarskom.

Što se više povežemo sa regionom bićemo stabilniji i naša privreda biće sigurnija”.

Mihajlović je rekla i da bi se moglo uštedeti 20 do 25 odsto potrošnje električne energije ukoliko bismo se malo efikasnije ponašali.

Jedno od pitanja za narednu zimu je da li će EPS moći da obezbedi dovoljno struje u slučaju da se veliki broj građana prebaci sa drugih energenata koji su poskupeli, na struju.

“Radimo na tome i činimo sve. Energetska stabilnost je krug i ako je jedan element u problemu to se preliva na sve druge”, ocenila je ona dodajući i da je zato važna cena struje.

Kada se radi o zelenoj energiji ministarka je poručila da je TE Kostolac B3, koji neće biti gotov do 2024. godine, biti poslednji blok termoelektrana koji će biti napravljen.

“I danas ima ljudi u EPS koji predlažu da se prave nove termoelektrane. Moramo da promenimo majndset kod tih ljudi. Građani hoće struju i čist vazduh i da po mogućstvu tu struju ne uvozimo. Mi moramo da imamo dovoljnu proizvodnju i da je izvozimo”, poručila je ona dodajući da nismo imali dobro rukovodstvo u EPS-u.

Takođe je rekla da je važno imati stručne i ljude od autoriteta u javnim preduzećima i da su oni “važniji i od ministara”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari