Mihajlović: Dobro je da su iz "Elektromreže Srbije" javno rekli da nisu protiv Zakona o korišćenju OIE 1Foto: FoNet/Kabinet

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je danas da je dobro da su iz „Elektromreže Srbije“ javno rekli da nisu protiv Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE).

Mihajlović je u saopštenju izrazila očekivanje da će u skladu sa takvim stavom, doprinositi energetskoj tranziciji Srbije „čiji važan deo predstavlja povećanje učešća zelene energije“, saopštio je njen kabinet.

„Drago mi je da čujem od EMS da nisu protiv čistih izvora energije i zakona koji uređuje ovu oblast, a koji je usklađen i sa regulativom EU i čije donošenje je bilo važno za otvaranje klastera 4“, rekal je ona.

Ukazala je na stav EMS prilkom pripreme Zakon o korišćenju OIE.

„Verujem da u EMS-u dobro znaju ono što su rekli i nama kad smo zajedno pripremali Zakon o korišćenju OIE, a to je da Srbija neće ni sutra, ni do kraja meseca, ni do kraja godine, a ni u narednih 10 godina, dobiti toliko zelene energije čije bi priključenje ugrozilo funkcionisanje elektroenergetskog sistema“, rekla je ona.

Navela je da je „energetska tranzicija proces koji je Srbija tek započela i koji će trajati narednih 30 godina“.

Ukazala je da će se tokom tog procesa „mnogo toga promeniti i u načinu kako dobijamo energiju i u tome kako je trošimo“.

„U tom procesu učestvujemo svi, od države koja donosi zakone, preko velikih preduzeća koji ih sprovode, do privrede i građana“, rekla je Mihajlovićeva.

Izrazila je zadovljstvo „što su i EMS, kao i EPS i Agencija za energetiku, ipak stali na stanovište Ministarstva da je zelena energija budućnost Srbije i na tome zajedno treba da radi kompletan energetski sektor“.

„Što se nas tiče, vrata Ministarstva uvek su otvorena i za EMS i za sva druga preduzeća i institucije, da daju svoje predloge, da aktivno učestvuju u donošenju propisa i da kao zemlja budemo uspešniji u energetskoj tranziciji“, navela je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari