Mihajlović: Gradićemo brzu saobraćajnicu od Sombora do Kikinde 1Zoran Drobnjak i Zorana Mihajlović gledaju plan Foto: MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, posetila je danas Sombor i tom prilikom sa gradonačelnicom Dušankom Golubović i direktorom “Puteva Srbije” Zoranom Drobnjakom obišla rehabilitovani državni put na deonici od Sombora ka Bačkom Bregu.

Mihajlović je ovim povodom izjavila da se Srbija se iz godine u godinu menja, te da za Vladu nema malog i velikog puta i da je svaki kilometar važan.

„U prethodne četiri godine u ovaj okrug uložili smo 1,2 milijarde dinara u rekonstrukciju regionalnih i delom lokalnih puteva. To ćemo nastaviti i kroz novi investicioni ciklus i projekat rehabilitacije pet hiljada kilometara puteva, tako da ćemo preko 300 km puteva rekonstruisati u Zapadnobačkom okrugu. Ovaj put je važan jer će doprineti daljem povezivanju ljudi, posebno građana Sombora i Baje, gradova pobratima. Takođe, značajan je i zbog graničnog prelaza Bački Breg, koji treba da primi teretni saobraćaj preko pet tona”, rekla je ona, a prenosi pres služba ministarstva.

Ministarka je dodala da očekuje da do kraja godine bude završena projektno-tehnička dokumentacija za brzu saobraćajnicu Sombor-Kikinda.

„U pitanju je zahtevna saobraćajnica, duga 175 km i procenjene vrednosti oko 835 miliona evra. To je važan put koji će povezati Rumuniju, Mađarsku i Srbiju i doprineti razvoju industrije u ovom delu Srbije. Plan je da 2021. započnemo izgradnju“, izjavila je ona.

Dušanka Golubović rekla je da je projekat rekonstrukcije puta Sombor – Bački Breg deo projekta međugranične saradnje Mađarske i Srbije.

„Rekonstrukcijom je omogućena veća nosivost puta sa ciljem otvaranja graničnog prelaza Bački Breg za teretni saobraćaj. U prethodne četiri godine asfaltirali smo i rekonstruisali više desetina kilometara puteva u gradu i izgradili četiri kružna toka. Brza saobraćajnica je svakako najveći prioritet jer će doprineti daljem ekonomskom razvoju i široj afirmaciji privrede grada Sombora”, rekla je Golubović.

Zoran Drobnjak izjavio je da je put završen u novembru, u dužini od 14 km.

„Ovo je važna saobraćajnica koja može da nosi teretni saobraćaj. Vrednost radova je 315 miliona dinara. Takođe, radimo put od Kule do Vrbasa, a radiće se i Kula-Sombor. U procesu smo izbora projektanta za brzu saobraćajnicu od Sombora do Kikinde”, rekao je Drobnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.