Mihajlović: Ne prave se planovi restrikcija, noćas smo uvezli struje za 1,3 miliona evra 1Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Država ne pravi planove za restrikcije, ali ćemo morati da uvozimo struju i za to će biti izdvojena ogromna sredstva, rekla je za RTS ministarka energetike Zorana Mihajlović. Cilj je da se uštedi 15 odsto struje, jer onda ne bismo morali da je uvozimo.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je institucijama i preduzećima dat rok do 15. septembra da naprave planove za štednju električne energije.

„Noćas smo uvezli struju u vrednosti od 1,3 miliona evra. Mi ćemo sasvim sigurno morati da uvozimo struju ove zime za šta će biti izdvojena ogromna sredstva. Moramo da pokušamo da snizimo potrošnju, a stimulisaćemo i građane koji su ovog meseca potrošili manje električne energije nego prošli mesec“, rekla je Mihajlović za RTS.

Ona je dodala da su EPS i elektrane uglavnom spremni za zimu.

„Imamo zalihe mazuta za više od 100 dana, ali uvek mogu da se dese neke neplanirane stvari“, kazala je Mihajlović.

Kada je rečo situaciji u EPS-u i na kopovima, ministarka kaže da para za investicije sada nema, a da je oprema stara.

„Bager iz Kolubare koji se ovih dana pominje u medijima da je oštećen u oluji je star 27 godina i trebao je da ide na remonta. Ta oprema je stara, a trenutno nemamo novca za investicije, i mi ćemo sasvim sigurno morati da uvozimo struju“, rekla je Mihajlovićeva.

Kada je reč o peletu zbog poremećaja na tržištu snabdevanja inspekcije su obišle 270 privrednih subjekata od kojih svega 30-tak nije imalo regularne papire, zbog čega im je zaplenjena roba.

„Snabdevanje je normalizovano, ima dovoljno peleta, a i većina građana je već nabavila pelet“, kaže Mihajlovićeva.

Mihajlović je istakla da je samit Otvoreni Balkan koji je održan u Beogradu, važan zbog investicija i regionalnog povezivanja.

„Memorandum sa Albanijom daje mogućnost da Srbija bude deo projekta izgradnje terminala za tečni naftni gas, čiji kapacitet prelazi pet milijardi kubnih metara gasa“, objasnila je ona i dodala da je najvažnije da Srbija bude gasno stabilnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari