Mihajlović: Nema nestašica energenata niti će biti restrikcija 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je država obezbedila dovoljne količine energije i energenata za domaćinstva i za privredu, da nema nikakvih restrikcija u isporuci i da Srbija ima sve što je potrebno za operativnu energetsku bezbednost.

Ona je to izjavila odgovarajući na pitanja novinara u Skupštini grada Beograda, u vezi sa energetskom situacijom u regionu i kako će se to odraziti na našu zemlju.

„Vlada i predsednik Republike zajedno sve vreme rade na tome da imamo stabilno i redovno snabdevanje i obezbedili smo sve što je potrebno za operativnu energetsku bezbednost. Imamo dizela i benzina za više od mesec dana u rezervama, mazuta, TNG-a, nabavljamo još 20.000 tona sirove nafte. Kada je u pitanju gas, „Gasprom“ nas, u skladu sa ugovorom, redovno snabdeva sa šest miliona kubnih metara dnevno, imamo i rezerve u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru“, rekla je ministarka, a prenosi pres služba ministarstva.

Mihajlović je istakla da su sve zemlje postale svesne da ovo nije pitanje samo operativne energetske bezbednosti, već i šta će se dešavati u godinama ispred nas.

„Ova kriza će se svakako odraziti na sve države i njihove ekonomije. Jako je teška situacija za celu Evropu i ova kriza neće brzo nestati. Ono što je važno je da prestane rat u Ukrajini, pa da onda može da se razgovara o daljim koracima, ali ovo su promene za energetski sektor na globalnom nivou. Mi smo obezbedili dovoljno električne, toplotne energije, gasa, naftnih derivata i, što je podjednako važno, istovremeno radimo na tome da budemo energetski bezbedni u narednim godinama i decenijama“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari