Mihajlović: Očekujem da poskupi struja za građane 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da očekuje da poskupi struja za građane i da je pripremljena Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate struju, gas ili toplotnu energiju.

„Znam da to nimalo nije popularno, ali očekujem da dodje do povećanja cene struje za građane, ali je Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo i Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate struju, gas, ili toplotnu energiju“, rekla je Mihajlović u intervjuu agenciji Beta.

Dodala je da je korekcija cena najavljena kada je rečeno da tokom ove grejne sezone neće biti poskupljenja struje, a ta sezona je prošla i sada moraju da se naprave „nove kalkulacije“.

Nova cena struje mora da bude usklađena sa svim parametrima i održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za gradjane, jer ta kompanija „mora iz krize da izađe na nogama, a ne na kolenima“.

Zato, prema njenim rečima, treba da se napravi jasan i transparentan plan u šta će EPS uložiti novac od poskupljenja struje.

„Mi smo jedna od retkih zemalja u kojoj, nakon početka rata u Ukrajini, električna energija nije poskupela. Imamo cenu struje, medju najnižima u Evropi, a poskupeli su i nafta, gas, oprema za proizvodnju električne energije, delovi, sve je poskupelo. Naša nevolja je i što imamo ranjeni EPS koga moramo da očuvamo kako bismo imali energetsku stabilnost“, rekla je Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

S izgradnjom novih kapaciteta za proizvodnju električne energije mora, kako je rekla, svi da uče kako da više štede struju i da se racionalno ponašaju.

Mihajlović je ocenila da Srbiju čeka zima koja neće biti nimalo laka i zbog toga „moramo već sada početi da se pripremamo“.

„Energija je skupa, ne možemo da se rasipamo i moraćemo više da štedimo. Ceo svet to radi i moraćemo i mi. Kod nas se gradjani greju na struju jer je to najjeftinije i najkomfornije. Tako nešto za najveći deo Evrope je nezamislivo jer je to preskupo“, rekla je ona.

Ukoliko, kako je rekla, „uopšte može da postoji nešto dobro u ovom vremenu koje to, svakako nije, onda je to otrežnjenje“ da svi moraju da se okrenu zelenoj energiji.

Mihajlović je kazala da o tome priča u svakoj prilici, a da su je, zbog zalaganja za obnovljive izvore, nazivali „zelenim džihadistom“.

Ministarstvo je, prema njenim rečima, usvojilo sve potrebne zakone, pa je potom „bilo slučajeva da su pojedina javna preduzeća ‘otkazivala poslušnost’ Vladi Srbije zato što ne žele da se prilagode onome što nosi budućnost“.

Ona je navela da je predložila da postoji posebno ministarstvo koje bi se bavilo samo zelenom tranzicijom društva i energetskom održivošću.

„Trebalo je da se dogodi rat u Ukrajini, pa da shvatimo da je zelena energija budućnost. Zato je od velikog značaja to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao posebnu tačku u razvoju Srbije istakao ‘zelenu energiju’ i ulaganja koja moramo da imamo u ovoj oblasti kao garanciju da bismo imali dovoljno energije. Kamo sreće da imamo više ljudi poput Vučića koju razumeju i vide kuda svet ide u budućnosti i kako da se Srbija priključi svetu“, rekla je Mihajlović.

Na pitanje koliko je novca potrošeno za vanredni uvoz struje zbog kolapsa u EPS-u u decembru prošle godine do danas, Mihajlović je rekla da je od 12. decembra 2021. do 20. aprila 2022. zbog „katastrofalno lošeg upravljanja EPS-om“ ta kompanija morala da uveze ukupno 2.231,6 GWh električne energije i da je to plaćeno 530,7 miliona evra.

„Ovo, nažalost, nije jedini trošak. Mnogo smo više izgubili jer je EPS propustio šansu da ove zime bude izvoznik po rekordno visokim cenama na tržištu, a umesto toga, ponavljam, zbog katastrofalno lošeg upravljanja sada bivšeg menadžmenta, EPS je uvozio struju“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da je „prevedeno na još razumljiviji jezik, zbog EPS-a bačena jedna nova hidroelektrana“.

Dodala je da Srbija do sada nije uvozila ugalj, ali „zbog istih razloga zbog kojih je bačena jedna hidroelektrana“, vlada odborila uvoz četiri miliona tona uglјa do kraja 2023, koliko je procenjeno da EPS-u nedostaje, pa da će to biti dodatni gubitak.

Na pitanje ko je platio uvoz električne energije Mihajlović je rekla da EPS i uvoz električne energije i budući uvoz uglјa plaća iz sopstvenih sredstava.

„A EPS se finansira od novca kojim gradjani plaćaju struju i kredita, medju kojima je dosta onih sa državnim garancijama“, rekla je Mihajlović.

Odgovarajući na pitanje da li je neko od članova Nadzornog odbora EPS-a skrenuo pažnju resornom ministarstvu na način kako Milorad Grčić upravlja EPS-om, Mihajlović je rekla da ministarstvo nije bilo jedino do kojeg su dolazile glasine o tome kako se upravlja u EPS-u, kako se razbacuje novac i kako se vodi firma.

„Ali, kad sedite u Vladi, glasine su za vas jedno, a zvanični izveštaji EPS-a drugo. I u tim izveštajima koje smo mi tražili i posle velikih muka jedva dobijali, govorili su sasvim drugo – da je sve u najboljem redu… Uopšte bahatost onih koji vode javna preduzeća je prilična, oni nisu direktori oni su predsednici“, rekla je Mihajlović.

Na pitanje kako je moguće da nije uvaženo ni upozorenje Državne revizorsje institucije da Grčić četiri godine nezakonito upravlja EPS-om, Mihajlović je rekla da je ministarstvo koje vodi pre kolapsa u EPS-u upozoravalo tu kompaniju, Vladu Srbije i javnost na probleme u njegovom poslovanju.

„Zar ste zaboravili one štrajkove radnika kojima je dirigovao bivši direktor protiv mene i ministarstva. Zar se ne sećate onih sindikata EPS-a koji su tražili moju smenu zato što im ugrožavamo direktora, pa čovek ne može na miru da radi. Jeste li zaboravili kako je to bivše rukovodstvo EPS-a ubeđivalo i ministarstvo i Vladu i predsednika Srbije da su svi proizvodni kapaciteti (osim TENT B1 koji je bio u remontu), ispravni i spremni za zimu, da imaju dovoljno uglja i da ni građani ni privreda neće imati nikakvih problema sa strujom“, upitala je Mihajlović.

Dodala je da se „posle toga dogodio kolaps i da je EPS za jednu noć pao na kolena i da je sada stiglo na naplatu sve što je godinama loše rađeno“.

I ne samo što je, kako je rekla, EPS tada ugrozio deo stanovništva koji je ostao u mraku, već su ugrožena i nacionalna bezbednost zemlje.

„Tek tada se, nažalost, videlo koliko smo bili u pravu. Tada se videlo da je EPS davao lažne izveštaje da svega ima dovoljno za zimsku sezonu, tada su svi videli ono na šta smo upozoravali – kako se ustvari upravlja EPS-om. Nije to bio samo javašluk, neznanje, već i kriminal i ozbiljno ugrožavanje bezbednosti zemlje. Posledice takvog načina vodjenja EPS-a svi ćemo da trpimo duže vreme“, rekla je Mihajlović.

I zato je, kako je kazala, ministarstvo podnelo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv tadašnjeg v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića i protiv direktora površinskih kopova „Kolubare“ Srdjana Alimpijevića.

Istakla je da „tako nešto ne sme da se toleriše i ne toleriše se ni u jednoj zemlji na svetu i da sada tužilaštvo i sudstvo treba da kažu svoje“.

Na pitanje da li je lično šokirana pričom da su u EPS-u instalirani prislušni uređaji Mihajlović je rekla „da je najmanje važno da li je šokirana ili ne, a da je mnogo važnije za građane da EPS stane na noge i da se bavi onim što je njegov posao, da obezbedi dovoljno struje za gradjane i privredu i da bude izvoznik, a ukoliko je bilo kršenja zakona to je posao za druge nadležne organe, a ne za ministarstvo“.

Mihajlović je navela da je „na kraju, imenovan novi v.d. direktor EPS-a Miroslav Tomašević i pred njim i njegovim timom je puno izazova jer problemi koji su zatekli ne mogu da se poprave za mesec, dva, već će im biti potrebno najmanje godinu dana“.

Novi menadžment, prema njenim rečima, ima punu podršku Vlade i Ministarstva da sprovede sve neophodne promene kako bi EPS ponovo bio najvrednija i najznačajnija državna kompanija.

Na pitanje da li bi odbila ponudu za mesto premijera nove vlade, ako joj to Vučić ponudi, Mihajlović je rekla da „kao što smatra da nova vlada mora da bude mnogo više prozapadna, proevropska i mnogo energičnija i profesionalnija, tako nema nikakvu dilemu da će Vučić izabrati najboljeg kandidata za premijera koji će kormilo zemlje držati u tom pravcu“.

„Vreme, okolnosti i budućnost to traže od nas. Popravnog neće biti“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari