Mihajlović: Odluka kosovskog operatera KOSTT - najbrutalniji pritisak na Srbe 1Foto: FoNet/Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je danas da je odluka Kosovskog operatera prenosnog sistema električne energije (KOSTT) da više ne pokriva troškove električne energije u četiri opštine na Kosovu gde većinu čine Srbi najbrutalniji pritisak na srpsko stanovništvo.

Mihajlović je u saopštenju navela da je „ovo još jedna u nizu laži i organizovana ujdurma protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohji“, saopštio je njen kabinet.

„Dug od 17 miliona evra koji je KOSTT prijavio do decembra 2020.  je laž, jer je do decembra snabdevanje severa išlo direktno iz Srbije“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je KOSTT operator prenosnog sistema, a da isporuku krajnjim korisnicima vrši distributer.

Prema njenim rečima, nema dokaza da se ovde radi o potrošnji na severu Kosova.

„KOSTT je insistirao  da bude operator prenosnog sistema, a na ovaj način pokazuje nesposobnost za tako nešto“, rekla je ona.

Prema rečima Mihajlović, KOSTT se „lažno sertifikovao“ na imovini Srbije, a za čije korišćenje osnov ne postoji.

“Treba reći i to da je Priština turskom operatoru prodala distributivni sistem, tačnije mrežu koja je u vlasništvu Srbije“, rekla je ona.

Navela je da „privremeni organi u Prištini takodje nisu dozvolili rad srpskih snabdevača i distributera“, čime je, kako je ukazala,  direktno prekršen Briselski sporazum.

Istakla je da je “cilj je da se Srbi ostave bez električne energije i u dugovima“, te da se, kako je ocenila, „izvrši pritisak na njih i još jednom da im se poruči da nisu rado vidjeni u njihovoj lažnoj državi”.

“Priština se za pregovaračkim stolom u Briselu ponaša nekonstruktivno i samo zna da ucenjuje, a rešavanje najvažnijih problema za normalan život gradjana joj je totalno nebitno“, rekla je ona.

Navela je i da je „sada jasno zašto je potrebno što pre formirati Zajednica srpskih opština, kako bi Srbi na Kosovu mogli normalno da žive“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari