Mihajlović: Pojedinci se trude da od ministarstva sakriju poslovanje Transportgasa 1Foto: FoNet/MGSI

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da izgleda postoji veliki trud pojedinaca da se od ministarstva sakrije poslovanje preduzeća Transportgas, budući da se direktor tog preduzeća Stevan Dukić ni danas nije pojavio na sastanku u Vladi Srbije, na koji je bio javno pozvan.

„Žao mi je što se direktor Transportgasa nije pojavio ni na jednom sastanku na koji je bio pozvan jer je to bila prilika da se razjasne mnoge stvari u vezi s poslovanjem ovog preduzeća. Između ostalog, Transportgas, kao ćerka firma Srbijagasa, nije uskladio svoje poslovanje sa Zakonom o javnim preduzećima, niti je izvršio izbor direktora u skladu sa tim zakonom“, rekla je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Kako je navela, „to znači i da direktor preduzeća Stevan Dukić potpisuje akte Transportgasa iako nije izabran u skladu sa zakonskom procedurom, što samim tim postavlja pitanje validnosti svih akata koje je kao direktor potpisao“.

„Možda Dukić misli da nedolaskom na sastanak može još neko vreme da sačuva svoju poziciju i da izbegne odgovore na pitanja o poslovanju ove firme. Ali, bez obzira na nepoštovanje Vlade i Ministarstva koje je pokazao, nijedan direktor preduzeća nije iznad države koja ga je osnovala, pa ni direktor Transportgasa“, rekla je Mihajlović.
Ministarka je istakla da Srbiji nisu potrebni direktori koji rade samo u sopstvenom interesu, jer obavljaju posao od državnog značaja i za svoj rad treba da odgovaraju Vladi i građanima Srbije, a ne pojedincima koji ih kontrolišu.

„Pogubno je kad na čelu državnog preduzeća imate direktora koji je ucenjen ili kupljen direktorskim pozicijama i apanažama koje se mere hiljadama evra, kao što je slučaj sa direktorom Transportgasa, koji štiti privatne interese direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, umesto da radi u interesu države i građana“, kazala je Mihajlović.
Ona je ukazala i da direktori državnih preduzeća za svoj rad odgovaraju isključivo Vladi Srbije, a ne onima kojima misle da duguju svoje imenovanje.

„Ovde je upravo to izgleda slučaj, da direktor Transportgasa ima zabranu od direktora Srbijagasa da se pojavi na sastancima u Vladi. Ali, onda građani treba da znaju da postoji cena njegovog ćutanja i neodazivanja na pozive iz Vlade i resornog ministarstva“, rekla je Mihajlović.

Precizirala je da, pored plate koju prima kao direktor državne kompanije Transportgas i „koja je nekoliko puta veća od prosečne plate koju primaju stotine hiljada vrednih muškaraca i žena zaposlenih u Srbiji, on prima i još jednu platu veću od 5.000 evra u još jednoj ćerki kompaniji Srbijagasa“.

Kako je dodala, reč je o firmi Gastrans, koja je investitor za izgradnju deonice gasovoda „Turski tok“ kroz Srbiju, a koju je osnovalo preduzeće Saut strim Serbia, osnovano u Švajcarskoj, u kojem je 51 odsto kapitala vlasništvo ruskog Gasproma, a 49 odsto Srbijagasa.

Ona je napomenula da je Gastrans osnovan kako bi se realizovao strateški važan projekat, zajednički projekat Srbije i Rusije, izgradnja deonice „Turskog toka“ kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

„Na tom projektu, nažalost, određeni radovi kasne u odnosu na dinamiku i to upravo na onim poslovima koji su obaveza Srbijagasa“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari