Mihajlović: Pravimo plan rada termoelektrana do 2050, za izgradnju novih nema odobrenja 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je danas da će ubrzo biti završen plan rada domaćih termokapaciteta do 2050. godine i da ima dovoljno vremene da se uđe u period kada će se električna energija proizvoditi na održiviji način.

„Neće se zatvarati termoelektrane, što ovih dana slušamo, osnovno pitanje je kako ćemo ih učiniti takvim da proizvode energiju na održiviji način, kako da sačuvamo životnu sredinu, koliko novca treba da uložimo da bi termoelektrane emitovale manje štetnih materija. I kako ćemo kroz taj process proći, a da nemamo zabrane uvoza i izvoza električne energije, jer imamo termoelektrane na lignit ili da takse na ugljen-dioksid  budu što niže“, izjavila je Mihajlović za RTS.

Ona je dodala da danima „sluša laži o zatvaranju termoelektrana“ do 2030. godine, te da je u ovako dugačkim procesima informisanje najvažnije.

Mihajlović je poručila radnicima, posebno ruradima, koji ceo radni vek državi obezbeđuju enenrgetsku bezbednost, da niko neće ostati bez posla, navodeći da se to pokazalo i kada je došlo do podele delatnosti Elektroprivrede Srbije (EPS) i distributivne delatnosti (ODS).

„Zajednički i javno ćemo napraviti plan do 2050. godine. Suština je da učinimo da termoelektrane budu održive. Mi već gradimo puno objekata, EPS je investitor za mnoge važne projekte. Jako važan projekat je Кostolac B3, koji mora da se završi, a o svim drugim projektima u termo-sektoru moramo dobro da razmislimo i za sada nema plana da se oni grade“, zaključila je Mihajlović.

Zorana Mihajlović je izjavila da je šteta od prekida rada u ponedeljak u Kolubari pola miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari