Mihajlović: Problem EPS-a rezultat nemara i javašluka, vođe sistema treba da polože račune 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je, gostujući na Televiziji Tanjug, da je bez investicija nemoguće razvijati energetski sektor u Srbiji, kao i da bi „Elektroprivreda Srbije“ u narednom periodu trebalo da bude najveće gradilište u zemlji.

Ona je ponovila da je država obezbedila dovoljne količine električne, toplotne energije i gasa i za domaćinstva i za privredu. „Najvažnija stvar za privredu i građane jeste da ne treba da budu zabrinuti, država je obezbedila dovoljno novca kako bi nabavila potrebne količine energije i energenata. Svi će imati dovoljno električne i toplotne energije i gasa. Mi smo juče uvezli 20 odsto od ukupne potrošnje električne energije, a od kolapsa 11. decembra svakodnevno uvozimo struju u različitim procentima. Problemi koji su doveli do kolapsa elektroenergetskog sistema nisu nastali preko noći, pa nije ni moguće da budu rešeni brzo. Biće nam potrebno godinu i po do dve kako bismo mogli da kažemo da je situacija potpuno stabilna unutar sistema“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je istakla da su neophodne investicije u elektroenergetski sistem zemlje.

„Suština je otvaranje novih polja, proizvodnja jalovine, ulaganje u opremu. Novac nije nikada bio problem, ali je pitanje zašto se niko time strateški nije bavio. U trenucima kada se beleže privredni rast i rast potrošnje, EPS mora da bude najveće gradilište. Prethodnu godinu obeležile su energetska kriza u Evropi i rekordne cene struje i gasa. Danas jedan megavat-sat košta 240 evra. U takvoj situaciji, umesto da sa našim baznim sektorom -termokapacitetima, koje mnoge zemlje u Evropi nemaju, budemo zemlja koja zarađuje, mi uvozimo struju. Prave se analize i predlozi i u tome učestvuju stručnjaci iz Vlade, Ministarstva, fakulteta, „Elektroprivrede Srbije“, koji će biti osnova za plan u narednih šest meseci do godinu dana“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je izjavila da je suština problema činjenica da EPS nije izgradio nijedan novi kapacitet duže od tri decenije i da je potrebno da stručni ljudi preuzmu rukovođenje.

„Zahvaljujući radu Vlade i predsednika Republike, imamo dovoljno novca u budžetu da možemo da plaćamo uvoz električne energije umesto da taj novac potrošimo u kapitalne projekte, jer EPS nije izgradio nijedan kapacitet 30 godina i po tome smo u poređenju sa drugim sistemima u Evropi jedinstveni. Govorimo o stotinama miliona evra, a tim novcem smo mogli da izgradimo novu elektranu. Koren svih problema jeste što nije bilo investicija u nove, niti revitalizacije postojećih kapaciteta. Problem nije nastao preko noći, to je rezultat javašluka i nerada i sada plaćamo cenu. Oni koji su vodili sistem, ne mislim samo na bivšeg direktora već i na druge ljude u menadžmentu, treba da polože račune. Podneli smo prijave, na institucijama je da dalje rade svoj posao“, zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari