Mihajlović sa Behtelom o projektima koje realizuje ta kompanija u Srbiji 1Foto: FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa predsednicom „Behtela“ za rudarstvo Eli Mekadam o saradnji u ovom sektoru, postojećim projektima koje realizuje ova kompanija u Srbiji i novim investicijama u oblasti energetike, saopštio je njen Kabinet.

„Novi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) predstavlja osnovu za novi investicioni okvir. Postoji prostor za saradnju sa ‘Behtelom’ u realizaciji projekata i izgradnji novih hidroelektrana, vetroelektrana i solarnih elektrana“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je „vizija predsednika Vučića (Aleksandra), Vlade i ministarstva koje vodi vizija zelene, zdrave i razvijene Srbije“.

To su, kako je rekla, prioriteti koji su zacrtani i koji će obezbediti energetsku sigurnost, stabilnost i nezavisnost.

„Zelena agenda je model rasta, a iz energetske tranzicije ćemo izaći snažniji i razvijeniji. Hoćemo da unapredimo rudarski sektor, jer je mnogo mogućnosti za nova ulaganja i nove kompanije, poput ‘Behtela’, što znači i veći udeo rudarstva u bruto domaćem proizvodu (BDP), nova radna mesta“, rekla je Mmihajlović.

Ona je, govoreći o novim projektima u oblasti rudarstva, rekla da će realizacija svih projekata biti uslovljena ispunjenjem visokih standarda zaštite životne sredine.

Projekat „Jadar“ je, prema njenim rečima, strateški važan ne samo za rudarstvo, već za kompletnu privredu u Srbiji i da veruje da će biti ispunjeni svi uslovi u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine.

„Verujem da ćemo imati rudnik litijuma, a ipak naš cilj je da imamo kompletan lanac proizvodnje litijuma, fabriku litijumskih baterija i fabriku električnih vozila“, rekla je ona.

Eli Mekadam rekla je da podržava viziju i ciljeve koje je Vlada Srbije zacrtala u procesu energetske tranzicije i da joj je drago da postoji mogućnost da „Behtel“ bude deo te vizije o zelenom rudarstvu, zelenoj energetici i održivoj ekonomiji.

Sastanku, na kojem je dogovoreno da razgovori o saradnji kompanije „Behtel“ sa Ministastvom budu intenzivirani, prisustvovao je i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

„Postoji nekoliko načina na koje možemo da produbimo saradnju. Jedan od prioriteta naše Vlade su održiv rast, zelena ekonomija i neophodnost povećanja proizvodnje zelene energije, o čemu je i predsednik Bajden (Džozef) govorio, a imajući u vidu vašu viziju i posvećenost transformaciji energetskog miksa, odnosno rastu kapaciteta koji koriste OIE“, rekao je Godfri.

Dodao je da postoji veliki prostor da Srbija postane primamljivije mesto za nove investicije, ne samo iz SAD, već i iz EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari