Mihajlović sa predstavnicima RS o gradnji aerodroma u Trebinju 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđem Popovićem o izgradnji aerodroma Trebinje, sa koga bi prema planu prvi avioni ttrebalo da polete u decembru sledeće godine.

„Izgradnjom aerodroma Trebinje omogućićemo da se od Beograda do Trebinja stiže za maksimum 40 minuta, kao i da se Trebinje poveže ne samo sa regionom, već i ostatkom Evrope i sveta“, rekla je Mihajlović nakon sastanka kome su prisustvovali i pomoćnik ministarke za prostorno planiranje i urbanizam Dragan Jevtić i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, saopštilo je ministarstvo.

Mihajlović je dodala i da je danas dogovoreno da se do petka precizno definiše lokacija piste i da se formiraju mali operativni timovi koji će paralelno raditi sve neophodno kako bi u decembru sledeće godine građanima mogli da se ponude letovi do i od Trebinja.

Mihajlović je sa gostima razgovarala i o drugim infrastrukturnim projektima.

„Mi smo jedan narod, a nas dvoje ministara danas smo razgovarali kako o ovom projektu, tako i o drugim važnim projektima koji povezuju srpski narod. Reč je o auto-putu Sremska Rača – Кuzmin, odluci Srbije da pomogne izgradnju brze saobraćajnice od Rače do Bijeljine, uskorom otvaranju mosta Ljubovija-Bratunac, kao i o 11 mostova koje zajedno radimo. Sve to nam omogućava da povežemo naš narod i da te veze budu još čvršče i jače“, kazala je ona.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović zahvalio je vlastima u Srbiji na podršci i pomoći. „O značaju aerodroma, grandioznosti projekta i velikim ambicijama da se aerodrom završi do kraja naredne godine nepotrebno je trošiti reči. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uraditi sve neophodno da projekat bude završen u dogovorenom roku i da aerodrom zaživi u punom kapacitetu“, kazao je on.

Popović je ukazao da će se ovim projektom distanca između Beograda i Trebinja lakše premostiti.

Pomoćnik ministarke za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srpske Dragan Jevtić rekao je da će to ministarstvo, nadležno za prostorne planove i izdavanje građevinskih dozvola, učiniti sve da se ostvari let između Trebinja i Beograda do kraja sledeće godine.

„Sve aktivnosti ćemo ubrzati, dogovorili smo danas dinamiku, do petka će se znati tačna lokacija aerodroma, što povlači sve dalje procedure“, rekao je on.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zahvalio je ministarki Mihajlović na organizaciji sastanka, na kojem je razgovarano o detaljima i postavljenju rokove za dalje aktivnosti, podsećajući da je za gradnju aerodroma izabrano mesto Mionići.

„Plan je optimističan i u decembru 2021. prvi avion poleteće iz Trebinja“, izjavio je on.

Nakon bilateralnog sastanka ministara održan je i sastanak Radne grupe za koordinaciju, kontrolu i praćenje aktivnosti izgradnje aerodroma Trebinje, kojoj su prisustvovali šef Кabineta predsednika Republike, direktor „Aerodroma Srbije“, predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva unutrašnjih poslova, Direktorata civilnog vazduhoplovstva, Aerodroma „Nikola Tesla“, Кontrole letenja Srbije i Crne Gore, kao i direktor „Aerodroma Republike Srpske“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari