Mihajlović: Saradnja sa Kinom 1Foto: Fonet Ministarstvo građevinarstva

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Kine Li Mančangom o realizaciji infrastrukturnih projekata u saobraćaju i energetici i potencijalnim novim investicijama iz Kine.

Sagovornici su razmatrali korake u realizaciji projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta, uključujući deonicu od Novog Sada do granice sa Mađarskom, koju će graditi kineske kompanije.

Kad je reč o Koridoru 11, razgovarano je o radovima na deonicama Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, ukupne dužine 50,2 kilometra, koje gradi kineska kompanija „Šandong haj-spid grup“, kao i o pripremama za početak izgradnje deonice Surčin-Obrenovac, koja se očekuje početkom građevinske sezone.

Izvođač radova na ovoj deonici je kineska kompanija „Čajna komjunikejšen konstrakšen kompani“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Li je informisao je Mihajlović, koja je i predsedavajuća srpskog dela Mešovite međuvladine komisije za saradnju sa NR Kinom, o aktivnostima u vezi sa realizacijom projekta izgradnje trećeg bloka Termoelektrane „Kostolac B“, kao i o interesovanju kineskih kompanija za ulaganje na tržište Srbije.

U narednom periodu će, između ostalog, biti ispitane mogućnosti za ulaganje kineskih kompanija u poljoprivrednu proizvodnju namenjenu izvozu, u oblasti građevinskog materijala, kao i o daljem unapređenju saradnje u oblasti aviosaobraćaja, dodaje se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari