Mihajlović: Srbija i SAD zajedno ka održivoj energetici i zelenoj agendi 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je tokom video-konferencije sa predstavnicima Stejt departmenta, Ministarstva energetike SAD (U.S. Department of Energy), Ministarstva trgovine (U.S. Department of Commerce), USAID-a i ambasade SAD u Srbiji, da je saradnja u procesu energetske tranzicije neophodna, posebno u momentima energetske krize, te da je potrebno nastaviti zelenu agendu.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, ministarka Mihajlović je naglasila da je energetika danas najvažnija tema, da će aktuelna kriza proći, ali da je neophodno da se razgovara o viziji i strategiji energetike.

„Republika Srbija i SAD su prijateljske zemlje i energetika otvara prostor za unapređenje sveobuhvatnih odnosa, a saradnja koja postoji između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike SAD stvara mogućnost za realizaciju zajedničkih projekata, pre svega u oblasti dekarbonizacije i borbe sa klimatskim promenama“, rekla je Mihajlović.

„Učešće Srbije na ministarskom sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju (P-TECC) u Varšavi i na okruglom stolu o energetskoj bezbednosti i diverzifikaciji u Pragu, kao i razgovori sa državnom sekretarkom i zamenikom sekretara za energetiku i zamenikom sekretara za trgovinu, pokazuju jasno opredeljenje Srbije da nastavi proces energetske tranzicije i ide ka ostvarenju vizije o zelenoj energetici“, dodala je ona.

U saopštenju se navodi i da je tokom sastanka bilo reči o izgradnji energetske infrastrukture, diverzifikaciji energetskih izvora, razmeni iskustava i tehnologija, tranziciji ka čistoj energiji i unapređenju energetske efikasnosti.

„Naš novi investicioni plan podrazumeva izgradnju novih kapaciteta, osim RHE Đerdap 3 i Bistrica, želimo i nove solarne i vetroelektrane. Želimo da razgovaramo o svim izvorima energije, uključujući i nuklearnu energiju. U prethodnom ministarstvu saradnja sa američkim kompanijama bila je izuzetno uspešna, zajedno završavamo velike projekte u oblasti saobraćaja i infrastrukture. Uverena da možemo jednako uspešno sarađivati i u oblasti energetike, konkretno u oblasti zelene energije“, rekla je potpredsednica Vlade.

„Drago mi je da ste predstavljali Srbiju i na ministarskom sastanku i na okruglom stolu Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku saradnju i da nastavljamo zajedno da radimo na stvaranju okvira za razvoj zelene, održive energetike na globalnom nivou i sarađujemo i na razvoju infrastrukture i u oblasti obrazovanja, razmeni iskustava, posebno u segmentu naučnih istraživanja i razvoju novih tehnologija“, rekla je Ališija Dankan, zamenica pomoćnika sekretara SAD za energetiku.

Dejvid De Falko, zamenik pomoćnika sekretara SAD za trgovinu rekao je da su pitanja u vezi sa klimom i energetikom ključna u celom svetu, kao i da je to odlična prilika za unapređenje trgovinske saradnje sa Srbijom, koja je prepoznata kao lider u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari