Mihajlović sutra o otkazima sa sindikalcima Železnice 1Foto: Freeimages

Predstavnici sindikata u Železnicama Srbije sutra će se sastati sa ministarkom saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović povodom njihovih žalbi zbog toga što uprava Železnica planira novu sistematizaciju, kojom bi bez posla trebalo da ostane od dve do tri hiljade radnika.

Sindikati zameraju menadžmentu na tome što se nova sistematizacija priprema bez prethodno usvojenog Pravilnika o organizaciji preduzeća, kao i zbog toga što se ceo proces odvija bez učešća radnika.

Kako stoji u zajedničkom saopštenju reprezentativnih sindikata, njima niko nije predstavio buduća rešenja, pri čemu im je nejasno „koja je metodologija korišćena prilikom izrade novog pravilnika.“

– Ako novi pravilnik o organizaciji, kako tvrdi uprava, nije usvojen, kako se onda radi sistematizacija radnih mesta iz koje proizilazi višak zaposlenih – pitaju u zvaničnom saopštenju predstavnici sindikata.

U Infrastrukturi, jednom od preduzeća iz sastava Železnica Srbije, demantuju navode sindikalaca.

„Novi Pravilnik još uvek nije donet, a informacija da se odlučuje o viškovima i pojedinačno o zaposlenima nema svoj osnov i nije istinita“, navode u Infrastrukturi.

 U Sindikatu izvršnih službi srpskih železnica ipak smatraju da je plan oko optimizacije radnih mesta donet i to mimo procedure.

– Mi, zaposleni u Infrastrukturi, postavljeni smo za odstrel od strane poslovodstva Infrastrukture jer su, bez učešća i saglasnosti sindikata, krenuli u samovoljno pravljenje liste zaposlenih koji su predviđeni za otpuštanje. Kriterijumi su samo njima znani – navodi se na u saopštenju SISS Železnica.

U odgovoru Zorane Mihajlović ističe se da ona od sastanka sa sindikatima očekuje jasno prezentovane zamerke oko nove organizacione šeme, kako bi se zajedničkim radom došlo do „načina da se ovaj spor prevaziđe“.

– Molimo vas da nam dostavite koje su to vaše primedbe na kriterijume za odlazak iz preduzeća i koje izmene očekujete. Svakako da ćemo, kao i do sada, konačne odluke donositi nakon usaglašavanja stavova svih zainteresovanih strana – stoji u zvaničnom odgovoru ministarke.

Inače, otpuštanje u Železnicama Srbije najavljeno je u maju prošle godine kada je ministarka Mihajlović nakon sastanka sa predstavnicima MMF-a izjavila da rokovi za sistematizaciju radnih mesta nisu definisani, ali da „niko neće otići dok se ne definiše socijalni program i bez dogovora niko neće napustiti preduzeće“. Tada je najavljeno da će model koji se uspostavi u Železnicama biti korišćen i za druga javna preduzeća.

Na sastanku sa ministarkom biće predstavnici četiri reprezentativna sindikata, Sindikat železničara Srbije, Savez sindikata železničara Srbije, Sindikat izvršnih službi srpskih železnica, kao i Sindikat radnika železničke infrastrukture železnice Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari