Mihajlović: Za mene je Grčić sklonjen, ne vidim ga više kao direktora 1Foto: K1/ Printscreen

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da iako naš energetski sistem proizvodi manje električne enrgije, sistem je stabilan i svih energenata biće dovoljno.

Ona je rekla da nisu krili kolaps energetskog sistema ni u decembru kada je pao prvi sneg niti sada kada je došlo do havarije i požara u TENT-u, u blokovima B1 i B2.

-Nije samo sneg uzrok kolapsa, ima tu nešto i do nepripremljenih kopova. Sva odgovornost je na javnom preduzeću, na EPS-u. Od aprila smo od njih pismeno i usmeno dobijali uveravanja da su spremni za zimu. Nije ovo što se desilo pitanje zime, već toga kako se kopa ugalj, kakav je taj ugalj, kako se planiralo, kako se pripremalo i kako se radilo. Pitanja su da li smo dobro spremili kopove, ima li uglja i kakvog je kvaliteta. Lignit nije kvalitetan kao što bismo voleli, mora da ima mazut da bi mogao da proizvede električnu energiju – kazala je ministarka za televiziju K1.

Ona je rekla i da je sistem stabilan iako se proizvodi manje električne energije.

– Sistem nije održavan već duže vreme, to je istina. Deo struje uvozimo i trošimo na to mnogo novca. Moje procene su da je reč o nekoliko stotina hiljada evra. Tačno ćemo znati po završetku grejne sezone, ali mislim da ćemo uvideti da smo izgubili toliko novca koliko je potrebno za izgradnju jedne hidroelektrane. Imamo sreću pa je naš budžet stabilan – rekla je Zorana Mihajlović u „Uranku“ i dodala: Kada je ugrožena energetska bezbednost zemlje, ugrožena je nacionalna bezbednost zemlje. EPS je nacionalna bezbednost države.

Govoreći o odgovornosti za energetsku krizu u zemlji, ministarka Mihajlović kazala je da će se problemi rešavati sistemski po završetku zimske sezone i da je najvažnije da energenata ima dovoljno i za građane i za privredu, i da do kraja ove grejne sezone cene neće rasti.

– Grčić svakako ide, ne znam zašto se samo o njemu govori. Sistem vode direktori proizvodnje, oni su direktno zaduženi za rad svake elektrane. Najmanje je Grčić taj koji vodi EPS. Ali, on je odgovoran. Za mene je on sklonjen, ne vidim ga više kao direktora i najvažnije je to šta se dešava u tom sistemu. Glavno pitanje narednih meseci biće koliko ćemo i kako EPS spremiti za narednu zimu. Sva preduzeća sada rade zajedno na stabilizaciji sistema – naglasila je ona.

Mihajlović je navela da je Blok 1 u TENT-u izašao iz revitalizacije početkom decembra.

– To je jedan od najvećih i najvažnijih blokova. Imam informaciju da će do kraja današnjeg dana biti vraćen u mrežu. Blok B2 bio je u revitalizaciji do 2019. i desila se havarija. Imamo uveravanja da će popravke biti završene do večeras i da će i ovaj blok biti vraćen na mrežu. Pitanje je kako su urađeni ti remonti, kakvo je bilo održavanje, da li je nadzor dobro radio. Moramo da znamo zašto smo imali požar na B1. Nešto je sigurno i do loše opreme, načina na koji su rađene revitalizacije blokova. Država ulazi u istragu kako je došlo do havarije i požara – navela je ona.

Mihajlović je istakla i da će institucije koje se bave nacionalnom bezbednošću utvrditi ko je odgovoran za energetski kolaps.

-Mi nismo od EPS-a dobili vest o požaru i havariji u TENT-u B1 i B2, a trebalo je da oni to jave – naglasila je ministarka.

Ministarka je istakla da su cela Evropa kao i ceo svet u energetskoj krizi i da se ova kriza neće završiti sigurno do leta naredne godine.

– Zbog energetsko-političkog rata Rusije i EU trpi ceo svet i rastu cene. Neće se ova kriza završiti sigurno do leta naredne godine, i to je najbolji scenario. Mi ćemo do 1. juna plaćati 270 dolara za hiljadu metara kubnih gasa – dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari