Mihajlović: Za trenutnu energetsku krizu kriva je uprava EPS-a 1Foto: FoNet/Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je za aktuelnu energetsku krizu u Srbiji kriva uprava Elektroprivrede Srbije (EPS) i da će, kad se ta kriza završi, videti ko je napravio problem.

Mihajlović je za RTS rekla da oko 30 odsto sistema EPS-a trenutno nije u pogonu i da oko 9.000 korisnika nema struju, odnosno oko 260 trafo-stanica nije u funkciji.

„Sneg je elementarna nepogoda, to je objektivni faktor problema, u svim oblastima energetike moramo da ulažemo mnogo više, sve što radite dođe na naplatu, to je jedan deo priče. Drugi deo priče je unutar EPS-a, imamo situacija da oko 30 odsto sistema nije u pogonu, to je jako mnogo. Sistem je jako osetljiv, mi smo u krizi, stvari nisu rešene, a kad se završi, videćemo ko je u celom lancu napravio problem“, naglasila je ministarka.

Ona je dodala da EPS mora da pripremi predlog zaključka da se umanje računi potrošačima koji nekoliko dana nisu imali struju ili je nemaju i sada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao sinoć, prisustvujući sednici Vlade,  da je „kompletan sistem“ Elektroprivrede Srbije (EPS) „ispao“ zato što nadležni nisu vodili računa koliko je vlažan ugalj i „koliko blato može da ošteti svih šest blokova“ Termoelektrane Nikola Tesla (TENT), zbog čega je Obrenovac bio bez struje.

Dodao je da je Srbija u poslednja 72 sata uvezla enormne količine struje, a da bi zemlja od ponedeljka trebalo da ima dovoljno električne energije za sopstvene potrebe, „uz neki minus kada budu hladni dani“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari