Mihajlovićeva: Srbija među 19 odsto zemalja koje su uspešno uspostavile rodno odgovorno budžetiranje 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Na globalnom nivou, prema podacima o ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja (COR), od ukupno 69 zemalja koje su izvestile o primeni rodno odgovornog budžetiranja u 2020. godini, Srbija spada u 19 odsto onih koje su uspešno uspostavile rodno odgovorno budžetiranje.

To znači da imaju uspostavljen sistem za praćenje ulaganja u rodnu ravnopravnost, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

“Srbija je u poslednjih sedam godina od osnivanja Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost posvećena unapređenju položaja žena i stvaranju jednakih mogućnosti za sve građanke i građane. Drago nam je da svet prepoznaje naše napore i da se naša zemlja našla na mapi država koje su ispunile ili su blizu da ispune cilj održivog razvoja koji se odnosi na postizanje rodne ravnopravnosti“, izjavila je Mihajlović.

Srbija je obeležena kao zemlja koja je ispunila ili je skoro ispunila ovaj cilj održivog razvoja, a ostale zemlje u Evropi koje su isto ocenjene su Albanija, Austrija, Belgija, Island, Portugal i Ukrajina. Rodno odgovorno budžetiranje je inovativni alat javne politike kojim se procenjuje uticaj politika i budžeta iz rodne perspektive i osigurava da oni ne produbljuju rodnu neravnopravnost, već doprinose ravnopravnijem društvu za žene i muškarce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari