Evropska konfederacija sindikata: Milioni radnika primorani na lažno samozapošljavanje 1Foto: Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja

Milioni radnika i dalje su primorani na lažno samozapošljavanje jer su vlade Nemačke, Francuske, Grčke i Estonije sprečile dogovor o evropskoj direktivi o platformskom radu, objavila je Evropska konfederacija sindikata, prenosi danas sindikat Nezavisnost na svojoj internet stranici.

Prošlog petka nije postignut dogovor u institucijama Evropske unije o dugo najavljivanoj direktivi o radu na digitalnim platformama zato što ga nisu podržale četiri članice – Nemačka, Francuska, Grčka i Estonija.

One su formirale blokirajuću manjinu, sprečavajući da se postigne kvalifikovana većina za usvajanje konačnog teksta deklaracije.

Time je predlog direktive o radu platformi, posle više od dve godine pregovora, praktično odložen za posle izbora novog sastava Evropskog parlamenta, dodaje se u tekstu objavljenom na internet stranici Nezavisnosti.

Evropska sindikalna cetrala pozvala je 23 zemlje koje su se izjasnile za direktivu „da ne odugovlače, već da rade sa sindikatima i preduzmu mere kako bi na nacionalnom nivou okončale lažno samozapošljavanje“.

Prema podacima Evropske komisije, 2022. godine više od 28 miliona ljudi u EU radilo je preko jedne ili više digitalnih platformi, a procena je da će 2025. broj platformskih radnika dostići 43 miliona, ukazuje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari