Miloš Vučević i Antonio Tajani otvorili Poslovni forum u Trstu 1(BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)

Premijer Srbije Miloš Vučević i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani otvorili su danas u Trstu Poslovni forum dve države tokom kog je potpisano više bilateralnih međudržavnih ugovora i sporazuma.

Vučević se u Trstu sastao sa Tajanijem, a potom u uvodnom delu Poslovnog foruma Itaija – Srbija „Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju“ kazao da je cilj Srbije da bude punopravni član Evropske unije i da je „nemoguće zaokružiti evropsku priču bez prijema Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju Vlade.

Tajani je kazao da Italija podržava prijem Srbije u EU, da će se zalagati da ona to postane i pre 2030. godine i da je njeno „prisajedinjenje prirodno te treba da predstavlja, ne samo prioritet za vladu Italije, već i za sve vlade EU“.

Šef italijanske diplomatije je rekao da se nada da će susret imati ;ogroman značaj zato sto predstavlja kontinutet i da Italija želi da bude „rame uz rame sa srpskim narodom, ne samo što se tice politike već i što se tice privrede“.

Vučević je kazao da je Tajaniju preneo „razočaranje i zabrinutost srpskog naroda“ zbog izglasavanja četvrtak u Generalnoj skupštini UN rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici, i da je „ponosan jer veći deo čovečanstva nije glasao za rezoluciju“.

„Bojim se da (rezolucija) ništa dobro ne donosi, već otvara duhove prošlosti, nadam se da je u pravu Tajani, a ne ja. Vreme će pokazati“, rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tajanijem.

Tajani je rekao da stav Italije jasan i da ono što se dogodilo u Srebrenici nije odgovornost jedne države već pojedinaca.

„Za nas se to tiče prošlosti“ – rekao je Tajani.

Italija je na jučerašnjoj sednici glasala „Za“ rezoluciju o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995.

U okviru Poslovnog foruma Italija – Srbija, na kojem učestvuje više od 200 kompanija i zvaničnika, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandar Martinović je otvorio panel-diskusiju na temu „Cirkularna ekonomija: za održivu industriju i poljoprivredu“.Martinović je istakao značaj spoljnotrgovinske razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Republikom Italijom koja iznosi 545 miliona evra i dodao da je Italija, kao članica EU, zemlja u koju Srbija najviše izvozi, a na drugom mestu razmene je po pitanju uvoza.

„Prateći Zeleni dogovor i Zelenu agendu za Zapadni Balkan, Republika Srbija preduzima korake u okviru IPARD III programa kroz izgradnju postrojenja za održivo korišćenje energije, agro-ekološke mere, digitalizaciju, diverzifikaciju i LEADER pristup u iznosu od 280 miliona evra i uskoro nas očekuje potpisivanje Finansijskog sporazuma“, naglasio je Martinović.

Vučević je uputio poziv italijanskim kompanijama da se uključe u izložbu „EXPO 2027“ i izrazio zadovoljstvo zbog toga što će danas u Trstu biti potpisano više međudržavnih ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari