Minimalac povećati 10 odsto, pa 20 odsto: Potpisnici deklaracije o "plati za život" 1foto Stanislav Milojković

Potpisnici Deklaracije o plati za život uputii su danas Vladi Srbije pismo u kojem podržavaju zahteve sindikata da se od septembra ove godine minimalna zarada poveća za 10 odsto, a od januara naredne godine za još 20 odsto.

Pismo je, ako se navodi u saopštenju, poslato i Ministarstvu za rad, Ministarstvu finansija i Socijalno-ekonomskom savetu.

Ukazuje se da privatne kompanije iz godine u godinu ostvaruju sve veće profite, i da su u prošloj godini ostvarile čist profit od 7,3 milijarde evra, a da su maloprodajni trgovinski lanci u jeku inflacije podigli marže i ostvarili značajni rast neto dobiti.

Ukazano je i da u Srbiji oko 780.000 ljudi živi sa manje od 12.695 dinara mesečno.

„Ti podaci ukazuju na nužnost i mogućnost redistribucija koja bi doprinela poboljšanju životnog standarda najsiromašnijih slojeva stanovništva, odnosno demantuje mantru institucija da para nema“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da minimalne zarade mora da prati i povećanje ostalih zarada.

Naglašava se i da je iznos minimalne zarade tri puta niži od „plate za život“ u Srbiji i da predstavnici vlasti znaju o koliko malom iznosu je reč, jer je i premijerka Ana Brnabić rekla da bi sa tim parama preživela tek nekoliko dana.

Potpisnici Deklaracije su sindikat Sloga, Centar za politike emancipacije, Centar za dostojanstven rad, Inicijativa A11, Fondacija Centar za demokratiju, Socijaldemokratski klub, Ministarstvo prostora, Centar za održivi razvoj Srbije, Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara Zajedničko i Centar za istraživanje javnih politika.

Pismo su potpisali i Udruženje za radna prava žena – ROZA, FemPlatz, Organizacija za političku ekologiju Polekol, Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope, Astra, Koalicija za razvoj solidarne ekonoimije, Alternativni centar za devojke, Ženska platforma za razvoj Srbije, Centar modernih veština, Liceulice, BeFem i Pravo na vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari