Ministarka energetike: Grčka postaje važan partner u snabdevanju Srbije gasom 1Foto:MRE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović danas je na Srpsko-grčkom poslovnom forumu u Beogradu rekla da će se u narednih nekoliko godina više nego ikada ranije ulagati u energetsku infrastrukturu i da postoji veliki potencijal za širu saradnju sa Grčkom u energetici.

„Energetika je oblast u kojoj možemo značajno više da sarađujemo u narednom periodu, imajući u vidu veliko iskustvo grčkih kompanija u oblasti energetske tranzicije, ali i interesovanja za značajno veću saradnju u sektorima gasa i elektroenergetike, o čemu će više razgovarati predstavnici naših energetskih preduzeća“, rekla je ona.

Ukazala je da se u gasnom sektoru, završetkom interkonekcije s Bugarskom krajem prošle godine, Srbija fizički povezala sa izvorima gasa iz Kaspijskog regiona i LNG terminalom u grčkoj luci Aleksandrupolis čime Grčka postaje važan partner Srbije u snabdevanju gasom.

„Već smo dogovorili isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje iz Azerbejdžana do 2026. godine koje potom mogu biti i triput veće. Takođe, rezervisali smo 300 miliona kubnih metara gasa iz LNH terminala u Aleksandrupolisu na godišnjem nivou, od trenutka kada terminal postane u potpunosti operativan, što se očekuje u narednim nedeljama“, rekla je ministarka.

Dodala je da se planira izgradnja još dva nova gasovoda sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, koji će biti završeni pre početka specijalizovane izložbe EXPO 2027.

„Nalazimo se na raskrsnici gasnih koridora u ovom delu Evrope i nastojaćemo da i u budućnosti ostanemo kredibilan i pouzdan partner koji doprinosi regionalnoj energetskoj bezbednosti“, rekla je Đedović Handanović.

Dodala je da Srbija radi i na diversifikaciji snabdevanja u naftom sektoru, jer se snabdevanje trenutno obavlja samo iz jednog pravca, preko Jadranskog naftovoda.

„Do početka specijalizovane izložbe EXPO 2027 izgradićemo naftovod dužine 128 kilometara sa Mađarskom koji će dodatno povećati sigurnost snabdevanja domaće rafinerije i tržišta. Takođe razmatramo povezivanje sa naftnim izvorima u Grčkoj, kroz Severnu Makedoniju, o čemu smo danas detaljnije razgovarali sa grčkim premijerom Micotakisom. Želimo da sarađujemo sa Grčkom i u ovoj oblasti što bi dodatno diversifikovalo snabdevanje i unapredilo energetsku bezbednost“, rekla je ministarka.

Po njenim rečima cilj Srbije je da do 2030. godine bude povećan udeo obnovljivih izvora energije na 45 odsto i da se nađu rešenja za balansiranje novim kapacitetima iz solarnih i vetroelektrana na čemu takođe i Grčka predano radi u procesu energetske tranzicije.

„Grčki konsultanti koji imaju veliko iskustvo u planiraju energetske tranzicije, pružaju nam veliku podršku u izradi Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i veoma dobro razumeju potencijale i izazove koji predstoje na tom putu“, kazala je Đedović Handanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari