Ministarka finansija: SAD se suočavaju sa neprihvatljivim nivoima inflacije 1Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Sjedinjene Države suočene su s „neprihvatljivim nivoima inflacije“ i potrebne su adekvatne budžetske mere da bi se umanjio inflatorni pritisak bez podrivanja ekonomije, izjavila je danas američka minstarka za finansija Dženet Jelen.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Jelen je u uvodnom izlaganju na pretresu pred senatskim Odborom za finansije rekla da bi delovi zakonskog predloga o budžetu predsednika Džoa Bajdena mogli da pomognu da se smanje troškovi za Amerikance, između ostalog za lekove koji se izdaju na recept i incicijative za čiste izvore energije.

„Trenutno se suočavamo s makroekonomskim izazovima, među kojima su neprihvatljivi nivoi inflacije kao i s preprekama povezanim sa poremećajima izazvanim uticajem pandemije na lance nabavke i posledicama poremećaja u snabdevanju na tržištima nafte i hrane, koji su rezultat ruskog rata u Ukrajini“, ocenila je Jelen.

Republikanci su oštro kritikovali ministarku nakon što je priznala da „nije bila u pravu“ prošle godine kada je reč o rastu inflacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari