Ministarka poljoprivrede o tome kada će biti isplaćene subvencije 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje za subvencije u prošloj godini a da nije dobio novac, rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Ona je gostujući na RTS rekla da postoje oni koji su aplicirali za subvencije, a nisu dobili sredstva, ali da država pravno-formalno nema obavezu da ih isplati.

“Puno se manipulisalo prethodnih dana da sam ja obećala da će svima biti isplaćeno. Ja sam rekla da će sva sredstva biti potrošena u 2022. godini, 99,84 posto budžeta je iskorišćeno, odnosno 99,8 posto je isplaćeno subvencija. To znači da su sve subvencije isplaćene sredstvima koja su bila u 2022. godini“, rekla je Tanaskovićeva.

Ona je naglasila i da postoje poljoprivrednici koji su aplicirali za subvencije koju su bile prošle godine objavljene i sprovedene, a nisu dobili sredstva.

“To je oko 15 milijardi dinara, od kojih je za direktna plaćanja dug oko šest milijardi dinara. To je 15 posto zahteva koji nisu isplaćeni i ti proizvođači nisu ni dobili rešenja”, rekla je ministarka i dodala da su sredstva obezbeđena i da će biti isplaćeno i tih 15 milijardi dinara.

„Sada do 3. februara, do kraja sledeće nedelje biće u potpunosti isplaćen suncokret koji se obrađuje, 6. februara ćemo pustiti mleko četvrti kvartal i onda ćemo isplatiti ovih 15 milijardi u smislu obrade zahteva“, rekla je Tanasković za RTS.

Ona je napomenula i da je za prvih deset dana 22.000 poljoprivrednika uzelo svoj ID broj, što je prvi korak u e-Agraru i podsetila da poljoprivredni proizvođači mogu da idu u bilo koju filijalu pošte, poljoprivrednu stručnu službu, gde će dobiti odgovore na svako pitanje u vezi sa tom platformom.

Ideja je, kako je rekla, da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini i da će ta sredstva u istoj godini i dobiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari