Ministarka trgovine Kosova: Imamo dovoljno rezervi pšenice i brašna narednih šest meseci 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ministarka trgovine Kosova Rozeta Hajdari rekla je danas posle podne da Kosovo ima rezerve pšenice i brašna i drugih osnovnih proizvoda za naredna tri do šest meseci.

„Stvaranje rezervi smatramo dostignućem u skladu sa regionalnom praksom. Glavna svrha je uspostavljanje državnih baza dobara. S obzirom na nezadovoljavajući nivo rezervi, kažem da je naša država dostigla iznos državnih rezervi i otkupili smo pšenicu, ulje i drugo. Naše stanovništvo ne treba da brine”, kazala je ona na konferenciji za medije zajedno sa ministrom finansija Hekuranom Murati.

Hajdari je kazala da su od prošle godine počeli da kupuju osnovne proizvode za potrebe državnih rezervi.

„Imamo stabilnost sa zalihama robe. Ako postoji potreba za dodatnim rezervama, imamo prijateljske zemlje. Državne rezerve se koriste za potrebe kada imamo rat ili opasnost od rata, u slučaju velikih katastrofa“, rekla je ona.

I ministar finansija Hekuran Murati rekao je da nema razloga za paniku i dodao da je za državne rezerve pre nekoliko dana izdvojeno dodatnih 10 miliona evra.

U medjuvremenu vlada Kosova je večeras na elektronskoj sednici prihvatila zahtev ministarstva trgovine da se kupovine za potrebe državnih rezervi isključe iz obaveze vodjenja procedura u skladu sa procedurama nabavki utvrdjene zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari