Ministarka Vujović: Studija o proceni uticaja na životnu sredinu u svrhu korišćenja litijuma kao razvojne šanse 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović ocenila je danas da bi izadom Studije o proceni uticaja na životnu sredinu dobili mišljenje struke da li i kako Srbija može da koristi litijum kao razvojnu šansu.

Ona je u intervjuu za Politiku navela da bi ta studija bila osnov za pokretanje šireg i konstruktivnijeg društvenog dijaloga o litijumu, kako bi zajednički doneli najbolju odluku za Srbiju.

Upitanja o subvencijama za građane koji žele da pređu na određene ekološki prihvatljivije načine grejanja, ministarka je rekla da država već godinama izdvaja značajna sredstva za te svrhe.

„Nakon što smo mapirali individualna ložišta kao jedan od pojačanog izvora zagađenja u grejnoj sezoni, tokom tri godine zamenjeno je više od 3.000 ložišta u domaćinstvima u 30 gradova i opština širom Srbije. Uveli smo i meru podrške zamene kotlova u toplanama i drugim javnim ustanovama poput škola, vrtića“, rekla je Vujović.

Govoreći o merama smanjenja zagađenja vazduha, navela je da je po prvi put  krajem prošle godine donet strateški dokument kojim je ministarstvo usvojilo set mera koje će doprineti čistijem vazduhu, Program zaštite vazduha u Srbiji za period od 2022. do 2030. godine.

Vujović je o problemu divljih deponija u Srbiji rekla da su „pojedine lokalne samouprave neznatno prolongirale zadati rok, ali radovi se privode kraju i ovih dana će cilj za ovu godinu, 170 očišćenih divljih deponija u 30 gradova i opština, biti ispunjen“.

„Ovo je treća godina da ministarstvo odvaja sredstva u ove svrhe i tokom tri godine rezultat je oko 900 uklonjenih divljih deponija“, rekla je ministarka Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari