Ministarke trgovine Srbije i Maroka o ekonomskoj saradnji dve zemlje 1Foto - ilustracija: Pixabay/Edarn (Ilustracija)

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić i ministarka turizma, ručnih zanata, avio transporta i socijalne ekonomije Maroka Nadija Fetah razgovarale su danas o unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje, saopštilo je to ministarstvo.

Dve ministarke koje su kopredsednice treće Zajedničke komisije za ekonomsku, trgovinsku, naučnu i tehničku saradnju dve zemlje saglasile su se na onlajn sastanku da, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, bude organizovana treća sednica te komisije u Beogradu u junu.

Na tom sastanku bi se, kako se navodi, razmatrala realizacija zajedničkih ciljeva i novih polja saradnje, posebno u pogledu investicionih prilika u obe zemlje, formiranja radne grupe za turizam, razvoja zajedničkih usluga i uspostavljanja zelenih koridora.

Matić je predložila da tom prilikom bude potpisan i sporazum u oblasti turizma koji bi regulisao uslove za ulazak srpskih turista u Maroko i marokanskih u Srbiju.

Ona je inicirala i uspostavljanje saradnje zanatskih kompanija dve zemlje, koje i u Srbiji i u Maroku imaju dugogodišnju tradiciju i predložila organizaciju izložbe marokanskih zanatskih radova u Beogradu, uključivanje nacionalnih turističkih organizacija i potpisivanje memoranduma o saradnji u toj oblasti.

Ministarka Fetah pozdravila je inicijativu za zaključivanje sporazuma o saradnji u turizmu koji bi bio značajan korak, a ocenila je da prostora za saradnju ima i u oblasti poljoprivrede i istakla značaj uvođenja direktnih avio letova.

Ambasador Maroka u Beogradu Mohamed Amine Belhaž predložio je da tokom sledećeg zasedanja Zajedničke komisije bude potpisan Memorandum o razumevanju o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima, ističuću mogućnost da Maroko bude glavni trgovinski i ekonomski partner Srbiji za tržište Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari