Ministarstvo finansija: Prva e-faktura u Srbiji zvanično prošla kroz Sistem elektronskih faktura 1Ministarstvo finasija Foto: N1

Prva e-faktura u Srbiji je prošla kroz produkcionu verziju Sistema elektronskih faktura, koja je i zvanično dostupna korisnicima, a Ministarstvo finansija danas je, još jednom, pozvalo sve subjekte javnog sektora da se registruju i pređu na sistem e-faktura najkasnije do 1. maja.

Do sada se na produkcionu verziju Sistema elektronskih faktura prijavilo 1.768 pravnih lica, od kojih su 1.398 korisnici javnih sredstava, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Кorišćenje produkcione verzije Sistema e-faktura je do 1. maja dobrovoljno, a nakon toga će biti obavezno za subjekte javnog sektora koji žele da šalju, primaju i čuvaju fakture, kao i za subjekte privatnog sektora koji žele da izdaju e-fakturu subjektima javnog sektora.

Produkciona verzija Sistema elektronskih faktura dostupna je na adresi https://efaktura.mfin.gov.rs/, a od trenutka registracije se primenjuju sva prava i obaveze propisane Zakonom o elektronskom fakturisanju što, izmedju ostalog, podrazumeva i da sve poslate i primljene elektronske fakture imaju svojstvo verodostojnih isprava.

Registracija na produkcionoj verziji Sistema elektronskih faktura će se automatski preneti i na demo verziju tog sistema, u slučaju da nije otvoren nalog na novoj demo verziji.

Nova demo verzija Sistema elektronskih faktura je dostupna na adresi https://demoefaktura.mfin.gov.rs/.

Povodom uvođenja novog modela e-faktura, Ministarstvo finansija sledeće sedmice, organizuje i završnu obuku „Primena sistema elektronskih faktura“, za sve lokalne samouprave, javna preduzeća i ustanove.

Učesnici obuke će biti detaljno upoznati kako sa pravnim okvirom primene elektronskih faktura, tako i sa mogućnostima ažuriranog sistema elektronskog fakturisanja, načinom korišćenja, te najčešćim scenarijima za slanja i prijem elektronskih faktura između različitih aktera.

Zakonom o elektronskom fakturisanju, kako se podseća, sistemski se uređuje oblast slanja, prijema i čuvanja elektronske fakture.

Tim Zakonom je propisano da od 1. maja nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu, i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora.

Takođe, tada nastupa obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

Znači, od 1. maja 2022. godine poslovanje sa državom postaje ekonomičnije i sigurnije, a Zakonom propisan način slanja, primanja i čuvanja elektronskih faktura će postepeno usvojiti i privredni subjekti u međusobnim transakcijama.

Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, primenjivaće se od 1. jula ove godine.

Na kraju, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine.

Navedeno su, ujedno, datumi od kada se primenjuje i obaveza da se elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednost.

Кorišćenje sistema elektronskih faktura će biti besplatno.

Inače, strukturna reforma, kojoj pripada Zakon o elektronskom fakturisanju, podrazumeva dve mere – uvodjenje novog modela fiskalizacije i prelazak na elektronsko fakturisanje.

Кada je reč o novom modelu fiskalizacije, 1. maj je krajnji rok do koga obveznici fiskalizacije treba da pređu na novi sistem i pomeranja tog roka neće biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.