Ministarstvo finansija: Uspešno ugovoren projekat za program IPA 2017 1Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Ugovaranje projekata za program pomoći EU IPA 2017 uspešno je i u planiranom roku završeno, sa stopom ugovaranja od 99,3 odsto, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

Iznos svih ugovorenih projekata sa nacionalnim nivou kofinansiranjem za program IPA 2017 je oko 130,9 miliona evra, od čega je 82 miliona iz sredstava EU, a učešće Srbije je oko 48,9 miliona evra.

Za taj programki period potpisan je 21 ugovor.

Ukupan budžet Finansijskog sporazuma između Republike Srbije i EU za Nacionalni program IPA 2017 koji se sprovodi kroz decentralizovano upravljanje sredstvima EU iznosi oko 131,9 miliona evra.

Tim novcem finansiraju se veliki projekti koji se bave temama energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, poljoprivrede i unutrašnjih poslova. Rok za implementaciju ovih projekata je tri godine.

Jedan od glavnih projekata programa IPA 2017 je izgradnja gasnog interkonektora Srbija – Bugarska, čija je vrednost oko 79 miliona evra. Realizacijom ovog projekta obezbediće se diverzifikacija pravaca i izvora snabdevanja gasom, što će značiti veću sigurnost snabdevanja Srbije i regiona i omogućiti dalji razvoj distributivne gasne mreže. Dužina cevovoda će biti oko 109 kilometara, navelo je Ministarstvo finansija.

U oblasti zaštite životne sredine biće finansirana izradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštinama Brus, Blace i Кraljevu, kao i kanalizacine mreže, a vrednost projekta je oko 38 miliona evra.

Takođe, kroz program IPA 2017 finansira se ugovor o nabavci robe za četiri regiona (Pančevo, Srem i Mačva, Duboko i Pirot) što obuhvata ukupno 17 gradova i opština. Ukupna vrednost projekta iznosi preko šest miliona evra. Кroz ugovore o nabavci robe obezbediće se oprema neophodna za separaciju otpada, uključujući vozila za prevoz separatnog otpada, kontejnere i kante.

Iz instrumenta pretpristupne pomoći Srbija je u periodu od 2014. do 2021. godine inicijalno ugovorila ukupno oko 436,3 miliona evra, za 306 projekata.

IPA 2017 je peti po redu program koji je ugovoren od početka decentralizovanog sistema upravljanja sredstvima EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari