Ministarstvo: I dalje neophodan dodatni uvoz struje 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Pad proizvodnje električne energije u termokapacitetima u Srbiji nastao usled nedovoljne količine uglja koji se doprema usloviće dodatni uvoz, s obzirom na najavljene niske temperature i očekivan rast potrošnje električne energije, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i enrgetike.

Kako je saopšteno na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, zbog havarije na odlagaču u toku je izrada novog odlagališta, kao i montaža novog transportera i novog odlagača.

Rečeno je da će država obezbediti dovoljne količine energije i energenata i za domaćinstva i za privredu u narednom periodu, a dodatnim uvozom električne energije i prirodnog gasa osigurana je energetska bezbednost.

Predstavnici Elektrodistribucije Srbije su naveli da nema velikih problema sa snabdevanjem potrošača u Srbiji električnom energijom i nastavljaju se planirani radovi, a prenosni sistem takodje funkcioniše bez problema.

Na sednici je razgovarano i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i ocenjeno je da je stabilna snabdevenost domaćeg tržišta, dok se isporuka toplotne energije odvija bez većih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari