Ministarstvo očekuje da u 2020. IT tržište Srbije dosegne vrednost od 600 miliona evra 1Foto: EPA/ DAVID CHANG

Vrednost tržišta informacionih tehnologija Srbije u ovoj godini mogla bi da dosegne 600 miliona evra, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Miloš Cvetanović.

„Tržište informacionih tehnologija u Srbiji je zabeležilo godišnji rast od sedam procenata sa vrednošću od 578 miliona dolara, sa svim preduslovima da u 2020. premaši 600 miliona dolara“, kazao je on na onlajn Beogradskom ekonomskom forumu.

Rekao je i da se nada da će do 2025. to tržište dostići vrednost od milijardu evra.

„Izvoz softverskih usluga takođe beleži rast i u 2019. dostigao je 1,29 milijardi evra sa godišnjom stopom rasta od oko 30 odsto u poslednjih nekoliko godina“, ukazao je on.

Cvetanović je naveo da pokazatelj koliko je država odlučna da pomogne razvoj IT sektora može biti i to da ulaganje države u taj sektor iznosi više od 30 odsto ukupnih investicija.

„U prošloj godini ukupno je registrovano oko 2.400 kompanija u IT sektoru, od toga softverskih 1.483, a u tom sektoru je zaposleno oko 20.000 ljudi. Od tog broja više od 60 odsto je u softverskim preduzećima koja ostvaruju oko 60 odsto ukupnog prihoda“, rekao je on.

Ukazao je i da gotovo sva preduzeća u Srbiji koriste internet, širokopojasnu internet konekciju oko 98 odsto, vebsajt poseduje oko 85 odsto preduzeća, ali tek 27 odsto preduzeća pruža usluge putem interneta, dok usloge klaud servisa koristi 18 odsto firmi.

„Važna je digitalna integracija poslovnih subjekata na čemu će se agresivnije raditi“, rekao je Cvetanović.

Podsticaće se, dodao je, i razvoj elektronske trgovine, koja je u ovoj godini doživela uspon, tako da su neki oblici te trgovine imali skok od 50 odsto, dok su neki trostruko uvećali obim svojih usluga.

U planu je, kako je rekao Cvetanović, i proširenje servisa eTurista.

Najavio je nove propise u oblasti telekomunikacija kao što su zakon o elektronskoj komunikaciji, o širokopojasnoj komunikacionoj infrastrukturi, kao i novu strategiju razvoja informacionog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.