Ministarstvo odbrane sklopilo ugovore vredne 9,7 milijardi dinara za isporuku naoružanja i opreme 1foto FoNet/MOD Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije je sa više preduzeća domaće odbrambene industrije i JP „Jugoimport-SDPR“ potpisalo ugovore za isporuku savremenog naoružanja i vojne opreme, saopšteno je danas.

U saopštenju se navodi da je ministar Miloš Vučević rekao da je „više preduzeća sa Ministarstvom odbrane, ali i međusobno, potpisalo ugovore vrednosti od 9,7 milijardi dinara“.

„Od toga novo naoružanje i vojna oprema vrednosti od 6.2 milijarde dinara biće isporučeni Vojsci Srbije. To je fantastičan rezultat, do pre nekoliko godina gotovo nezamisliv“, izjavio je on.

„Naša namenska industrija pod preduzećem ‘Jugoimport-SDPR’ će pripremiti naoružanje i vojnu opremu za izvoz u vrednosti od 3,5 milijarde dinara, tako da pokazujemo i svoju konkurentnost i dobar trend na… međunarodnom tržištu“, rekao je Vučević.

On je istakao da se time povećava i učešće vojne namenske industrije u ukupnom bruto-domaćem proizvodu Srbije.

To je i „velika podrška Odbrambenoj industriji Srbije, namenskoj industriji za radna mesta“.

Naveo je da je to „velika podrška za Priboj, za fabrike ‘Zastava oružje’ i ‘Zastava TERVO’ iz Kragujevca, za ‘Prvu petoletku’ u Trsteniku, za ‘Jumko’ u Vranju, ‘Teleoptik-Žiroskopi’ iz Zemuna, ‘Jugoimport-SDPR’ kao integrator i ne treba zaboraviti ‘Slobodu’ Čačak i ‘Krušik’ iz Valjeva, kao važne fabrike za taj deo Srbije i za celu Srbiju. Svima im čestitam i čekamo da isporuče ono što je danas ugovoreno“, rekao je Vučević.

Ugovore su potpisali predstavnici Ministarstva odbrane, „Zastava oružje“, HK „Krušik“, „FAP Korporacije“, „Zastava TERVO“ i „Jugoimport-SDPR“, a u ime Ministarstva predstavnik Uprave za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse, pukovnik Dragan Panić.

Na današnjoj svečanosti potpisani su i ugovori za modernizaciju sredstava u Vojsci Srbije, a kooperantske ugovore sa preduzećem „Jugoimport-SDPR“ potpisali su predstavnici preduzeća „Teleoptik-Žiroskopi“, „Senzor Infiz“, „Zastava TERVO“, „Borbeni složeni sistemi“ i predstavnik kompanije „Jumko“.

Ugovore preduzeća Odbrambene industrije Srbije i „Jugoimporta-SDPR“ za kooperaciju u poslovima izvoza novih borbenih sistema potpisali su predstavnici preduzeća „Jugoimport-SDPR“ sa kooperantima „Zastava TERVO“ i „Sloboda“ Čačak, a u izvozni posao su uključeni i „FAP Korporacija“, „Prva petoletka-namenska“ i TRZ Čačak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari