Jugoimport SDPR i ćerka firma Borbeni složeni sistemi zadužili se za 100 miliona evra korporativnim obveznicama 1Foto: Beta/MOD

JP Jugoimport SDPR i njegova ćerka firma Borbeni složeni sistemi početkom oktobra zadužili su se za ukupno 11,7 milijardi dinara ili 100 miliona evra izdavanjem korporativnih obveznica.

Jugoimport SDPR, državno preduzeće za trgovinu naoružanjem je emitovalo desetogodišnje obveznice u vrednosti 6,65 milijardi dinara i one dospevaju 3. oktobra 2032. godine.

Borbeni složeni sistemi, preduzeće za proizvodnju oružja koje je osnovao Jugoimport SDPR zadužilo se korporativnim obveznicama za nešto više od pet milijardi dinara takođe sa rokom dospeća za 10 godina.

U obaveštenju na sajtu Centralnog registra hartija od vrednosti agenta obe emisije Banke poštanske štedionice nije navedeno koliko glasi kamatna stopa na obveznice niti ko je kupac.

Ovo je druga serija korporativnih obveznica za obe kompanije, jer su se u septembru 2020. godine zadužile na ovaj način ukupno za 175 miliona evra.

Jugoimport SDPR je emitovao 15,275 milijardi dinara, a Borbeni složeni sistemi 5,4 milijarde dinara, oba sa rokom dospeća od pet godina.

Tada je u vreme pandemije kao jedan od programa za pomoć privredi Vlada plasirala ideju o korporativnim obveznicama.

To je iskoristilo pet domaćih preduzeća. Osim Jugomport SDPR i Borbenih složenih sistema, na ovaj način su došli do novca i Telekom Srbija (23,5 milijardi dinara) i dve građevinske firme, Energoprojekt 3,3 milijarde i PMC inženjering 2,8 milijardi dinara.

Kupci ovih hartija bile su poslovne banke, a NBS je donela odluku po kojoj banke mogu da polože kao obezbeđenje korporativne obveznice koje ispunjavaju uslove.

Ubrzo nakon primarne emisije NBS je od banaka otkupila određen iznos ovih korporativnih obveznica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari