Ministarstvo osniva fond za školovanje dece poginulih rudara 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarstvo rudarstva i energetike iniciraće osnivanje posebnog fonda za školovanje 12 dece rudara stradalih u nesreći u rudniku „Soko“, rekla je jutros ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da je istraga o nesreći u toku i da će rezultati biti javno dostupni.

„Pored jednokratne pomoći za porodice stradalih, deca poginulih rudara će naslediti penziju, ali će Ministarstvo rudarstva i energetike posebnu pažnju posvetiti deci i iniciraćemo fond za njihovo školovanje. Iza osmorice poginulih rudara ostalo je 12 dece i učinićemo sve da im olakšamo školovanje. Sve nadležne institucije, inspekcija, policija, tužilaštvo, rade svoj posao, i kada bude gotov preliminarni izveštaj sve će biti javno“, rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je, kako prenose na sajtu Ministarstva, rekla da je potrebno napraviti plan koji od podzemnih rudnika treba zatvarati i navela da će u tom slučaju država obezbediti alternativu za sve radnike.

„Najveća količina uglja iz rudnika „Soko“ prodaje se EPS-u. To jeste kvalitetan ugalj, sa visokom kaloričnom vrednošću, sa manje pepela i sumpora od lignita. Država izdvaja 45 miliona evra godišnje za JP PEU „Resavica“, tamo radi više od tri i po hiljade ljudi i naša obaveza je da o njima vodimo računa, jer oni 2012. godine nisu imali ni zdravstvene knjižice.

Godinama se razgovara o tome koji rudnici treba da rade i mogu da budu rentabilni, a koji ne, ali će država svakako obezbediti alternativu za sve ljude u tom delu Srbije“, rekla je Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari