Ministarstvo: Prijavljivanje za podsticaje za zakupljeno zemljište samo na osnovu ugovora 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije saopštilo je da trenutno za ostvarivanje prava na subvencije po hektaru za zakupljeno zemljište nije moguće na osnovu izjave, overene kod notara, već samo na osnovu ugovora sa vlasnikom zemlje.

„Trenutno kao osnov za subvencije po hektaru nije predviđena posebna Izjava o obrađivanju zemljišta, već isključivo dokaz o vlasništvu, ugovor o zakupu ili komasaciji“, navelo je ministarstvo na sajtu.

Dodaje se da je u toku rad na izmeni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koja će omogućiti da se poljoprivrednicima dozvoli upis u Elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (e-RPG) na osnovu posebne izjave, overene kod notara pod krivičnom i materijalnom odgovornošću.

Za te poljoprivrednike će, nakon izmene Zakona biti raspisan poseban, drugi javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, te će i oni biti u mogućnosti da dobiju tu vrstu subvencije.

Navedeno je da će predlog izjave o obrađivanju zemljišta, tačnije izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, biti razmatrane po formiranju nove vlade.

„Tom izjavom poljoprivrednici će garantovati da je navedena parcela ona koju baš oni obrađuju, što će i dokumentovati nadležnim inspekcijama tokom provere. Apelujemo na poljoprivredne proizvođače da sačekaju te izmene zakona kojima će biti precizirani uslovi prijavljivanja“, navelo je ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari