Ministarstvo prosvete još nije ugovorilo kupovinu udžbenika koji treba da budu besplatni za učenike 1Foto: V. A.

Ministarstvo prosvete još nije ugovorilo kupovinu udžbenika za učenike koji imaju pravo da ih dobiju besplatno, jer su cene koje je ponudila većina izdavača za državu bile previsoke, objavio je danas portal magazina Nova ekonomija.

Državi su udžbenici preskupi, iako se njihove ponuđene cene se uglavnom ne razlikuju od maloprodajnih, koju će roditelji dece bez prava na besplatne školske materijale morati da plate pre početka septembra.

Ministarstvo prosvete je u okviru tendera za nabavku udžbenika za učenike koji imaju pravo da ih dobiju besplatno prihvatilo ponude samo šest izdavača, dok je 12 preostalih odbilo.

Na sprovedenom tenderu prihvaćene su ponude Vulkana, Zavoda za udžbenike, Kruga, Matematiskopa, Gerundijuma i Saznanja.

Sa druge strane, odbijeni su Albas, Freska, Klett, The English Book, Akronolo, Bigz školstvo, Data Status, Kreativni centar, Nova škola, Eduka, Novi logos i ArhiKnjiga.

Na pitanja Nove ekonomije o tome kako će biti nabavljeni udžbenici za socijalno ugroženu i drugu decu koja imaju pravo na besplatne udžbenike i da li će pregovori biti nastavljeni ili ponovljeni, iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili do objavljivanja teksta.

Nijedan od izdavača koji je odgovorio Novoj ekonomiji, a čija je ponuda odbijena, ne zna da li će pregovori sa Ministarstvom biti nastavljeni, osim Klett koji očekuje ponavljanje pregovora.

Izdavači čije su ponude prihvaćene su ponudili svoje udžbenike po cenama koje su procenjenim vrednostima Ministarstva ili su svega nekoliko dinara niže.

Preostale odbijene ponude su bile veće od procenjenih vrednosti, zbog čega im je Ministarstvo tražilo da spuste svoje cene i da se prilagode procenjenim cenama Ministarstva.

To je za jedne značilo spuštanje cene od čak 25 odsto-Albas, Krug, English Book, Akronolo, BIGZ, Nova škola, ArhiKnjiga, dok je za druge traženo smanjenje iznosilo 16,7 odsto Data status, 9,1 odsto Eduka, 8,5 odsto Freska i Kreativni centar, šest odsto Novi logos, pa do 5,7 odsto Klett.

Jedino je Krug zaista i spustio cenu na procenjenu vrednost Ministarstva, tako da je ugovor potpisan u drugom krugu davanja ponuda.

Ostali ponuđači spustili su svoje cene za manje nego što je traženo, zbog čega je Ministarstvo odbacilo njihove ponude, pa i posle drugog kruga odbilo da potpiše ugovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari