Ministarstvo rudarstva i energetike: Potrošači na vreme obavešteni o poskupljenju struje 1Foto: Shutterstock/BalkansCat

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je danas da je netačna informacija Centra za zaštitu potrošača „Forum“ da građani nisu mesec dana pre poskupšljenja električne energije od 1. maja obavešteni o tome, jer je to učinjeno 28. marta, te da tako nije ni suspendovan Zakon o zaštiti potrošača.

„Netačan je navod da javnost nije na vreme obaveštena o korekciji cene. Ministarstvo i nadležna Agencija za energetiku obavestili su javnost 28. marta 2023. godine da će korekcija cene stupiti na snagu 1. maja. Time je u potpunosti ispoštovana zakonska obaveza koja predviđa da se o promenjenoj ceni potrošači obaveste 30 dana pre početka primene“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da to što Savet za zaštitu potrošača, krajnjih kupaca električne energije u okviru „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) nije zaživeo u praksi predstavlja propust osnivača Saveta, što se u otvorenom pismu i navodi, ali se ipak koristi za neosnovane napade na ministarku i Ministarstvo.

U toku je, kako je navedeno, proces transformacije EPS-a kako bi se, između ostalog, propusti ovakve prirode iskorenili.

Ministarstvo je podsetilo da ni na koji način nije uključeno u proces određivanja cene električne energije, već da Savet Agencije za energetiku daje saglasnost na odluku EPS-a o ceni električne energije.

„Ukazujemo i da su mediji koji su preneli otvoreno pismo kojim se ministarka optužuje da je suspendovala zakon, uvidom u sopstvene arhive ili sajt Agencije za energetiku mogli da utvrde da su netačni navodi o neblagovremenom obaveštenju javnosti, a optužbe neosnovane i samim tim, verujemo zlonamerne“, navelo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari