Forum: Đedović suspendovala Zakon o zaštiti potrošača 1Foto: Emilija Jovanović

Centar za zaštitu potrošača „Forum“ u Nišu uputio je otvoreno pismo ministarki rudarstva i energetike Srbije Dubravki Đedović u kome je rečeno da je prilikom poslednjeg poskupljenja struje suspendovala Zakon o zaštiti potrošača.

U pismu koje je potpisao predsednik „Foruma“ Jovan Jovanović, istaknuto je da Zakon o zaštiti potrošača propisuje da „trgovac koji pruža uslugu od opšteg ekonomskog interesa dužan da potrošača obavesti o promeni cena najkasnije 30 dana pre početka primene promenjenih cena“, a Ministarstvo rudarstva i energetike je obaveštenje o poskupljenju struje za osam odsto objavilo „kao čestitku za 1. maj“.

Prema Jovanovićevim rečima, Zakonom o zaštiti potrošača je propisano da trgovac koji pruža uslugu od opšteg ekonomskog interesa odluke donosi po dobijanju mišljenja savetodavnog tela i to na transparentan, objektivan i nediskriminatoran način, a Savet za zaštitu potrošača – krajnjih kupaca električne energije nije dao svoje mišljenje o najnovijem poskupljenju struje.

Jovanović je istakao da je zakon suspendovan i prilikom transformacije Elektroprivrede Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, jer Savez za zaštitu potrošača nije uopšte upoznat sa tom odlukom.

„Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije je 20. februara 2021. godine donelo odluku o obrazovanju Saveta za zaštitu potrošača – krajnjih kupaca električne enerije, ali savet do sada nije održao nijednu sednicu i nije usvojio ni poslovnik o radu“, naglasio je Jovanović.

On je u pismu upućenom ministarki Đedović naveo i da nisu tačne njene tvrdnje da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi.

Prema evropskoj statistici, dodao je Jovanović, cena struje određuje se prema kupovnoj moći građana, a po toj statistici od stanovnika Beograda struju manje plaćaju stanovnici Stokholma, Valete, Amsterdama, Berna, Helsinkija i Osla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari