Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije o aukcijama za vetroelektrane 1Ilustracija Foto: matthiasboeckel/ Pixabay

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da će Srbija, tokom 15-godišnjeg važenja ugovora pobednika aukcije za vetroelektrane, prihodovati između 240 i 600 miliona evra samo na osnovu razlike između ostvarene i tržišne cene električne energije.

U saopštenju se navodi da su kompanije iz Izraela, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Finske pobednici aukcija Trogodišnjeg plana sistema podsticaja, koji predviđa dodelu tržišnih premija za 1.300 megavata za proizvođače iz obnovljivih izvora energije.

Proces je bio efikasan uz tehničku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, transparentan i digitalizovan tako da je bilo nemoguće na bilo koji način uticati na izbor pobednika, jer softver sam rangira najbolje ponude, odnosno najpovoljnije ponuđače.

Prosečna cena ostvarena na aukciji za vetar iznosi oko 68 evra po megavat-času, dok je trenutna tržišna cena električne energije oko 110 evra po megavat-času.

S obzirom da pobednici na aukciji plaćaju državi razliku između tržišne i ponuđene cene, prema svim kredibilnim dugoročnim projekcijama cena električne energije, Srbija će samo po tom osnovu prihodovati između 240 i čak 600 miliona evra u narednih 15 godina.

Prema trenutnim projekcijama, 2026. godine to će iznositi oko 60 miliona evra.

Pobednici na aukciji obavezuju se da ulože više od milijardu evra u različite delove Srbije u naredne dve do tri godine, što je izuzetno važno za građevinsku industriju i razvoj opština u kojima će se projekti realizovati, odnosno za celokupnu srpsku ekonomiju.

Aukcije Ministarstva rudarstva i eneretike su najveće aukcije sprovedene u ovom regionu i to po modelu koji je primenjen u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, gde je najviše zelenih kapaciteta izgrađeno u proteklih 10 godina.

Zemlje u regionu takođe pokušavaju da sprovedu u delo ono što je Srbija učinila, poput Hrvatske, ali
im realizacija do sada nije uspela, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari