Ministarstvo rudarstva i energetike: Ukinuto rešenje Ziđinu o istraživanju ruda na Кosmaju 1Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper DOO

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije donelo je danas, na zahtev „Serbia Ziđiin majninga“ (Serbia Zijin Mining) iz Bora, rešenje kojim prestaju da važe ranije data istražna prava ove kompanije na području Babe – Ljuta strana na Кosmaju, na teritoriji beogradskih opština Barajevo, Sopot i Voždovac, za geološka istraživanja više olova, cinka, bakra, srebra i zlata.

Donošenje rešenje kojim je ministarstvo ukinulo ranije data istražna prava znači da na Кosmaju neće biti ni geoloških istraživanja, niti mogućnosti za eksploataciju rude i otvaranje rudnika, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da su istražna prava na ovom području prvobitno dodeljena 2012. godine kompaniji „Balkan eksplorejšen end majning“ (Balkan Exploration and Mining) iz Beograda, da bi bila potvrđena novim zakonom 2015, a zatim produžavana 2017. i 2020. godine.

U međuvremenu, zbog promene vlasničke strukture kod prvobitnog nosioca prava, istražna prava na ovom području preuzela je kompanija „Serbia Ziđin majning“ iz Bora, navelo je ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari