Mladi Vranjanci idu u Pariz na berbu grožđa 1Foto: V. Laćarak

Poslednji dana veća grupa mlađih Vranjanaca priprema se za odlazak u okolinu glavnog grada Francuske gde će raditi na sezonskom poslu branja grožđa računajući da mogu da zarade i do 1.300 evra.

U razgovoru sa novinarom Danasa nekoliko srednjoškolaca iz Vranja koji su želeli da ostanu anonimni navode da su za prevoz i pripremu dokumentacije neophodne za put u Francusku do sada dali oko tri stotine evra.

Berba grožđa odvija će se na plantažama oko sto kilometara od Pariza.

Za smeštaj će dnevno plaćati 10 evra, a i troškovi ishrane padaju na njihov teret. Radiće mesec dana uz dnevnicu od 50 do 60 evra, pa u krajnjoj računici očekuju da se u Vranje vrate sa 1.200 evra.

U akciju berbe grožđa odlaze kao organizovana grupa, a ovo nije prvi put da mladi Vranjanci odlaze van Srbije kako bi zaradili od berbe sezonskog voća.

Priznaju da su od berbe malina i kupina ove sezone uspeli da zarade u proseku izmedju 500 i 600 evra, a sada svoj „budžet“ do početka školske godine žele da još malo uvećaju.

Mnogi od njih će prvi put biti u Francuskoj, pa se sem dobre zarade nadaju da će uspeti da ponešto vide i od znamenitosti Pariza i okoline.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari