Mlađan Dinkić: Zaboravljeni političar koji je delio akcije od hiljadu evra 1

Govor bivšeg srpskog političara i ministra Mlađana Dinkića na konferenciji Core days 2022 u Dubrovniku privukao je veliku pažnju ali ne toliko zbog njegove sadržine već zbog činjenice da se taj bivši i veoma uticajni srpski ministar retko pojavljuje u javnosti od kako je politička opcija koju je predvodio prestala da postoji.

Sa skupa u Dubrovniku Dinkić je, između ostalog, poručio da su za privlačenje investicija na lokalu politička stabilnost i finansijski podsticaji važniji od poreskih olakšica.

Dodao je i da je ključna radna snaga jer bez nje “nema ni investicija”. Ono što je interesantno je to da je Dinkićev stav na koji način treba razvijati strategiju srpske privrede identičan onom koji u našoj zemlji razvija vladajuća Srpska napredna stranka. To u praksi znači deljenje subvencija stranim i domaćim investitorima iz državne kase i nuđenje jeftine radne snage na lokalu što se predstavlja kao “brend” Srbije.

Inače, otkako je izašao iz politike Dinkić izuzetno retko daje izjave i nastupa u javnosti. Komentare na politička, ekonomska i društvena pitanja uglavnom izbegava.

Mlađan Dinkić je jedan od osnivača i koordinatora Grupe 17 od 1997 do 1999. godine kada postaje njen izvršni direktor. Kada je ta organizacija eksperata 2002. godine prerasla u stranku G 17 plus Dinkić postaje njen potpredsednik a 2006. nakon povlačenja iz političkog života Miroljuba Labusa i predsednik te stranke.

Od 2000. do 2003. godine Dinkić je obavljao funkciju guvernera Narodne banke Jugoslavije. Bio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja u vladama Srbije od 2007. do 2011. godine a ministar finansija od 2004. do 2006. godine i od 2012. do 2013. godine.

Kao ministar ekonomije u vladi Vojislava Koštunice, Mlađan Dinkić je ostao upamćen kao neko ko je uveo dodelu besplatnih akcija građanima čiju je vrednost procenio na 1.000 evra.

U maju 2010. godine formirao je koaliciju koja kasnije prerasta u stranku pod nazivom Ujedinjeni regioni Srbije a nakon što je u februaru sledeće godine tadašnji premijer Mirko Cvetković pokrenuo postupak za njegovu smenu Dinkić podnosi ostavku na mesto potpredsednika Vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja.

Nakon debakla URS na parlametarnim izborima 2014. godine Dinkić podnosi ostavku a nedugo nakon toga stranka je raspuštena. Na predlog Aleksandra Vučića Dinkić postaje zamenik predsednika komiteta Vlade Srbije za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Mlađan Dinkić rođen je 20. decembra 1964. godine u Beogradu. Oženjen je Tatjanom Dinkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari