MMF obara prognozu rasta Srbije u 2022. na 2,5 odsto 1(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Vlada Srbije postigla je juče sporazum sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda o dvogodišnjem stend baj aranžmanu vrednom 2,4 milijarde evra.

Ovaj dogovor je postignut na nivou misije, a o njemu će u decembru odlučivati Izvršni odbor Fonda.

Kako se navodi u saopštenju MMF-a nakon sastanka Vlada Srbije je spremna da povuče deo finansijskih sredstava koji bude raspoloživ u prvom delu sporazuma, dok bi ostatak sredstava bio u funkciji predostrožnosti.

Nakon snažnog oporavka nakon pandemije, naša ekonomija počela je ozbiljno da usporava, pa je tako MMF smanjio prognozu privrednog rasta za ovu godinu na 2,5 odsto. Podsećanja radi u oktobru prošle godine MMF je prognozirao Srbiji rast u 2022. godini od 4,5 odsto, da bi u aprilu ove godine smanjio procenu na 3,5 odsto.

Ovako veliko usporavanje posledica je nepovoljnog globalnog i regionalnog okuženja i rata u Ukrajini, kao i slabije tražnje u EU, viših cena energije, prekida u lancima snabdevanja i ovogodišnje suše, ocenjeno je u saopštenju MMF-a.

Prema proceni MMF-a sledeće godine privredni rast biće još slabili i iznosiće 2,25 odsto.

Oni ističu da će ovogodišnja prosečna inflacija biti oko 12 odsto, da će se u 2023. smanjivati da bi se 2024. godine vratila u granice cilja Narodne banke Srbije.
„Fiskalni deficit u 2022. će prevazići originalne budžetske projekcije. Dok su bužetski prihodi imali dobre rezultate, gubici energetskih državnih preduzeća u kontekstu tekuće energetske krize doprineli su značajnim fiskalnim troškovima.

Vlasti su takođe implementirali mere pomoći za ublažavanje efekata rasta cena na standard građana“, napominju u MMF-u.
Oni su istakli da Srbija ima rezerve da se suoči sa rizicima, uključujući visoke devizne rezerve, zmeren spoljni i javni dug, dobro kapitalizovan i likvidan banarski sistem, kao i „istoriju pravovremenih odgovora na različite šokove“.

Oni ističu da bi makroekonosma politika trebalo da obuzda visoku inflaciju i podrži stabilnost deviznog kursa.
„Važno je da fiskalna konsolidacija podrži monetarnu politiku. Misija (MMF-a) se složila sa vlastima da se smanji ukupni fiskalni deficit u 2023. godini. Rast plata u javnom sektoru trebalo bi d bude ograničen, a poveaćnje penzija urađeno u skladu sa novim fiskalnim pravilom.

Budžet će zadržati visoke kapitalne rashode zbog velikih infrastrukturnih potreba Srbije. Odobrenje budžeta sa deficitom i nivoom rashoda u skladu sa ovim preporukama mora da prethodi odobrenju zahteva za zaključivanjem aranžmana“, zaključuju u MMF-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari