MMF: Privredni rast Srbije ove godine dva odsto, slab oporavak svetskih ekonomija 1EPA-EFE/JALAL MORCHIDI

Međunarodni montarni fond je u svojim jesenjim Svetskim ekonomskim izgledima (WEO) ocenio da je globalni ekonomski oporavak od pandemije slab, dok se regionalne razlike šire.

Oni ocenjuju da će globalni privredni rast ove godine iznositi tri odsto, što je pad sa 3,5 odsto prethodne godine, a da će u 2024. još više usporiti, na 2,9 odsto.

Prosečna godišnja stopa rasta svetske ekonomije u periodu od 2000. do 2020. godine iznosila je 3,8 odsto.

Razvijene ekonomije će skoro pa prepoloviti rast u ovoj godini (1,5 odsto) u odnosu na prošlogodišnjih 2,6 odsto, a u narednoj godini MMF vidi dalje usporavanje na 1,4 odsto kako se efekti restriktivnih politika budu osećali u ekonomiji.

S druge strane, ekonomije u razvoju će prema oceni Fonda zabeležiti mali pad, sa 4,1 odsto prošle na četiri odsto ove godine, koliko se procenjuje da će ostvariti i u narednoj godini.

Prema rečima Pjer Olivijea Guranša, glavnog ekonomiste MMF-a, prognoze ukazuju na „meko prizemljenje“, ali i dalje ostaju rizici vezani za krizu na tržištu nekretnina u Kini, volatilne cene sirovina, geopolitičku fragmentaciju i povratak inflacije.

Jedan od tih rizika materijalizovao se pre nekoliko dana eskalacijom izraelsko-palestinskog konflikta koji nije obuhvaćen jesenjim projekcijama MMF-a.

Što se tiče globalne inflacije, MMF očekuje da će sa prošlogodišnjih 8,7 odsto pasti na 6,9 odsto ove godine i 5,8 odsto u 2024.
MMF je poručio centralnim bankama da ne žure sa popuštanjem monetarnih politika, jer još nije završeno obaranje inflacije.
Među velikim zemljama, MMF je povećao projekciju rasta američke ekonomije sa 1,8 na 2,1 odsto u 2023. godini, a u 2024. sa jedan na 1,5 odsto.

Za Kinu su s druge strane smanjene projekcije, za 0,2 procentna poena u ovoj i 0,3 procentna poena u sledećoj godini. Ipak, kineski rast ove godine prema revidiranoj oceni Fonda iznosiće pet odsto, a u sledećoj 4,2 odsto.

Među velikim ekonomijama najlošije su prognoze za evropsku. Smanjene su projekcije rasta evrozone i za ovu i za sledeću godinu, na 0,7 odsto odnosno na 1,2 odsto. Za ovo je odgovorna pre svega recesija u Nemačkoj od 0,5 odsto ove godine.

U sličnoj, lošoj situaciji nalazi se i ekonomija Ujedinjenog kraljevstva sa prognozama da će ove godine rasti svega 0,5 odsto, a naredne 0,6 odsto.

MMF očekuje da će Japan ove godine rasti po stopi od dva odsto, a sledeće jedan odsto.

Što se tiče Srbije, MMF je dao iste projekcije privrednog rasta za ovu i sledeću godinu kao i Svetska banka pre nekoliko dana.
Fond očekuje da će BDP Srbije u 2023. godini porasti dva odsto, dok se za narednu godinu predviđa rast od tri odsto.

Zanimljivo je da Fond ne vidi neko ubrzanje privrednog rasta u srednjem roku, jer je prognoza za 2028. godinu svega 3,2 odsto. To je čak i iznad prognoze za ceo region koji obuhvata evropske zemlje u razvoju koja iznosi 2,4 odsto za pet godina.

Što se tiče inflacije, Fond ocenjuje da će u decembru ove godine godišnja inflacija iznositi 8,2 odsto, a na kraju sledeće da će ona pasti na četiri odsto.

I ove i sledeće godine Fond procenjuje da će nezapsolenost iznositi oko devet odsto. Iako je istorijski taj nivo nezaposlenosti za Srbiju nizak, ona je, ne računajući Tursku i Ukrajinu, znatno viša, čak i dvostruko nego u drugim evropskim ekonomijama u razvoju, kao što su Mađarska, Bugarska, Poljska ili Rumunija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari