Svetska banka: Privredni rast Srbije u 2023. iznosiće dva odsto 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Globalni privredni rast u petogodišnjem periodu od 2020. do 2024. najniži je u poslednje tri decenije, ocenila je Svetska banka u jesenjem izveštaju o ekonomskim izgledima u regionu Evrope i Centralne Azije.

Oni navode da invazija Ruske Federacije na Ukrajinu, restriktivniji globalni uslovi finansiranja, postojana inflacija i globalna ekonomska fragmentiranost i dalje negativno utiču na ovaj region.

Takođe, na usporen globalni rast utiče slabiji oporavak u Kini i naglo usporavanje u evrozoni.

„Istovremeno povećanje referentnih kamatnih stopa u naprednim ekonomijama i zemljama u razvoju dovelo je do većih prinosa na obveznice i spredova, otežalo pristup tržištima i smanjilo dostupnost kredita“, navodi se u izveštaju.

Svetska banka predviđa da će rast u Evropi i Centralnoj Aziji ostati slabiji u odnosu na dugoročni prosek pre pandemije.

Procena Svetske banke za privredni rast ovog makroregiona povećana je u oktobru na 2,4 odsto, sa 1,4 odsto u junu.
U okviru njega za Zapadni Balkan se procenjuje rast od 2,5 odsto u ovoj godini, i kasnije ubrzanje na 3,3 odsto u 2024. i 2025. godini. Ovo je blaga korekcija od 0,1 procentnog poena na dole u odnosu na junsku projekciju.

Što se tiče Srbije Svetska banka prognozira rast od dva odsto u 2023. što je smanjenje za 0,3 procentna poena u odnosu na prethodnu projekciju. U narednoj godini Svetska banka očekuje da će srpska ekonomija porasti za tri odsto, a u 2025. godini za 3,5 odsto.

U regionu, Svetska banka predviđa rast Hrvatske od 2,5 odsto ove goidne, Bugarske od 2,7 odsto, BiH 2,8 odsto, S. Makedonije 2,5 odsto i Crne Gore 3,2 odsto. Najveći rast među ssuednim zemljama prognozira se Rumuniji-3,7 odsto.

„Preklapanje šokova koji su posledica ruskog napada na Ukrajinu, krize troškova života i klimatskih rizika stvara enormne izazove za Evropu i Centralnu Aziju. Biće neophodan nov pristup kako bi ove zemlje ponovno oživele rast produktivnosti, ostvarile bolje ekonomske i socijalne rezultate, unapredile otpornost i ubrzale napore usmerene na dekarbonizaciju ekonomije“, rekla je Antonela Basani, potpredsednica Svetske banke za region Evrope i Centralne Azije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari