MMF zadovoljan ekonomskim stanjem Srbije, ali poziva vlasti da povećaju transparentnost investicija 1Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Misija Međuanrodnog monetarnog fonda i Vlade Srbije završili su juče razgovore u okviru treće revizije stend baj aranžmana. Prema izveštaju Donala Mekgetigana, šefa misije, sporazum je postignut na tehničkom nivou, a treba da ga odobri i Izvršni odbor MMF-a u drugoj polovini juna 2024. godine.

Ukoliko revizija aranžmana bude odobrena na ovom nivou, Srbiji će biti na raspolaganju još 400 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju MMF-a, s obzirom na akumulirane rezerve, predstavnici Srbije izrazili su nameru da nastave aranžman bez povlačenja sredstava Fonda.

Misija MMF-a ukazuje na dobre rezultate srpske ekonomije u teškim globalnim uslovima i procenjuje da će ove godine rast iznositi 3,5 odsto, a sledeće 4,5 odsto.

„Ritici za ekonomske izglede Srbije uključuju gepololitički i energetski sektor, neizvesnost u vezi sa rastom trgovinskih partnera i globalnu finansijsku nestabilnost.
Srpska ekonomija ima značajne rezerve koje uključuju strane devizne rezerve i depozite javnog sektora, relativno nizak javni dug, održiv spoljni dug i kapitalizovan i likvidan bankarski sektor“, ocenjuje se u izveštaju Fonda.

Oni ističu i da razvojni plan „Skok u budućnost-Srbija 2027“ obuhvata velike javne infrastrukturne investicije narednih godina.

Ipak, oni napominju da je od „kritične važnosti“ oprezno fiskalno upravljanje i srednjeročno investiciono planiranje.

Oni ukazuju da bi trebalo držati niske fiskalne deficite, a treba odrediti prioritete za investicije, uziajući u obzir cenu projekata, korsiti od njih i šire makroekonomske implikacije.

„Pozivamo vlasti da povećaju transparentnost investicija i potpuno operacionalizuju okvir za upravljanje javnim investicijama kako bi podigli kvalitet investicija“, poručuju iz Fonda.

Fomd pozdravlja to što se vlada obavezala da ukloni ograničenja cena energenata, a to treba biti praćeno revizijom sistema određivanja cena gasa i električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari