Generalni direktor Javnog preduzeća Srbijagasa Dušna Bajatović izjavio je juče da bi gas mogao da poskupi nakon završetka grejne sezone, ako se nastavi slabljenje dinara. On je novinarima nakon obilaska Srpske fabrike stakla u Paraćinu kazao da je postignut dogovor da do kraja grejne sezone neće biti poskupljenja gasa, ali da bi nakon toga Srbijagas mogao da zatraži povećanje cena ako dinar nastavi da slabi.

Cena gasa je na nivou cene u drugim državama regiona, istakao je Bajatović i naglasio da „nema nikakve pljačke građana i privrede“. Prema njegovim rečima, cena gasa se formira tako što se uračunava nabavna cena gasa iz Rusije koja trenutno iznosi 326 dolara za 1.000 kubnih metara, na šta se dodaju troškovi transporta koji zavise od količine. Bajatović je naveo da je sa Rusima postignut dogovor da Srbijagas za neisporučene, a ugovorene količine gasa ne plaća penale, ali da za ugovoreni transport, iako gas nije isporučne, Srbijagas plaća Mađarskoj 80 odsto pune transportne cene. Dugovanja građana i privrde Srbijagasu, naglasio je Bajatović, premašuju 12 milijardi dinara i Srbijagas zbog toga ima problem sa likvidnošću.

Tri partnera za Srpsku fabriku stakla

„Uslov da Srpska fabrika stakla normalno radi je da se do kraja godine uloži 17,3 miliona evra u remont peći“, izjavio je Bajatović. On je kazao da će se do kraja marta znati da li će Agencija za privatizaciju raskinuti ugovor za manjinskim vlasnikom, bugarskim Rubinom. Bajatović je istakao da bi se u slučaju raskida tražio strateški partner. „Do sada je o tome razgovarano sa hrvatskim Vertopakom, grčkom firmom Jula i jednom velikom italijanskom kompanijom“, kazao je Bajatović i dodao da bi treća opcija bila da SFS uzme kredit za investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari