Momirović: Nemačka obezbedila tehničku i finansijsku podršku za komunalnu infrastrukturu 1Foto: FoNet

Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je danas u Jagodini da su u okviru finansijske i tehničke podrške Nemačke i KFV banke, obezbedjena 274 miliona evra za prioritetne investicije u 34 grada u Srbiji, saopštio je njegov Kabinet.

„U okviru dugogodišnje bilateralne saradnje sa Nemačkom, resorno ministarstvo koje vodim u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KFV, sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom i do sada su obezbedili 274 miliona evra za prioritente investicije u 34 grada u Srbiji“, rekao je Momirović.

On je, nakon potpisivanja posebnog ugovora za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u Jagodini, rekao da je uz podršku KFV-a u vodovodnu mrežu investirano u 14 gradova sa više od 1,2 miliona stanovnika, čime je pokrivena približno petina stanovništva.

Momirović je ugovor za realizaciju izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže potpisao sa direktorom JP „Standard“ Draganom Lukićem, gradonačelnikom Jagodine Ratkom Stevanovićem i projekt menadžerom ispred KFV banke Stefani Rauprih.

Rauprih je rekla da se „zajedničkim zalaganjem došlo do ovako dobro pripremljenog projekta sa ciljem odživog urbanog razvoja“.

Izgradnjom centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Jagodini, kapaciteta 72.000 ekvivalent stanovnika, investicione vrednosti 18 miliona evra, obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda za grad Jagodinu i sela Trnava i Ribare, a u kasnijoj fazi i sela Rakitovo i Končarevo, gde živi oko 50.000 stanovnika.

Taj projekat uključuje i rekonstrukciju i proširenje postojećeg kolektorskog i kanalizacionog sistema, vrednosti šest miliona evra, s obzirom na to da je rekonstrukcija postojećeg kanalizacionog sistema jedan od ključnih uslova za efikasan rad budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari