Montenegro erlajns: Nema naznaka kada će se obnoviti saobraćaj sa Beogradom 1Foto: EPA-EFE/ VALDA KALNINA (Ilustracija)

Montenegro erlajns od 4. jula obnavlja liniju sa Parizom, za vikend čarter letove za jug Italije, a od 1. avgusta najverovatnije i za Izrael, rekao je Radiju Crne Gore izvršni direktor Vlastimir Ristić i dodao da za sada nema naznaka kada će se obnoviti saobraćaj sa Beogradom.

Ristić, kako prenosi portal RTCG, očekuje da će početi primena Zakona o ulaganju i konsolidaciji koja će obezbediti da domaća avio kompanija otplati dugove za poreze i doprinose prama državi, ali i Aerodromima Crne Gore, za šta je potrebno ukupno 60 miliona evra.

On je najavio da će avioni kompanije opet leteti za Pariz od 4. jula, ali ne svakodnevno, što je bilo uobičajeno u ranijem periodu za letnje mesece jul i avgust.

„Ta odluka je oročena na 14 dana. To znači da epidemiološka situacija kod nas mora ostati u okvirima koje traži EU, da bismo mi nakon te dve nedelje bili u prilici da nastavimo da letimo“, poručio je Ristić.

Ovog vikenda, naveo je, obnoviće se i čarter letovi ka jugu Italije – Bariju i Napulju, te u drugoj polovini jula ka Rimu, ali ne i sa Lisabonom što je ranije bilo planirano.

Ugovara se i čarter let za Tel Aviv. I dalje je na snazi zabrana sletanja aviona Montenegro erlajnsa na beogradski aerodrom. Komunikacije ima i sa Aerodromom Nikola Tesla i sa Er Srbijom, ali napominje Ristić, konkretnog dogovora još nema.

„Ne možemo trčati pred rudu, moramo biti strpljivi, moramo sačekati da se epidemiološka situacija stabilizuje i da onda krenemo sa saobraćajem. Željno ga isčekujemo, jer je to najznačajnija regoionalna linija i za nas i za Er Srbija“, rekao je Ristić.

Za sada, kaže Ristić, letovi, a uspostavljeni su sa Ljubljanom, Bečom, Frankfurtom, Minhenom, Kopenhagenom, nisu profitabilni. Obustava avio saobraćaja pričinila je ozbiljne gubitke u kompaniji i do 90 odsto, iako se u martu delimično radilo. Bilo je i u aprilu, kaže Ristić, letova koje je Vlada platila. Ipak, kako kaže, nedovoljno da se ne nagomilaju gubici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari