MOR i EK pomažu državi da lakše zaposli mlade 1Ilustracija Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Država bi uz pomoć Međunarodne organizacije rada i Evropske komisije narednih godina mogla da omogući mladima koji tek završe školu da za kratko vreme dobiju ponudu za posao, praksu ili nastavak školovanja.

Sistem nazvan „garancija za mlade“ u Evropskoj uniji postoji već sedam godina i funkcioniše dobro, a na istom tom principu gde se mladima pruža šansa za pristojan posao ili dalje školovanje zamišljeno je da se sprovede i u Srbiji.

„U Evropi to daje dobre rezultate, zato je predloženo uvođenje i za zemlje Zapadnog Balkana. Jedino što nas ovde malo brine su kapaciteti Nacionalne službe za zapošljavanje da to iznese jer bi to zahtevalo da se deo njihovih savetnika bavi samo tom merom, da se posveti samo tome“, kaže za Danas Jovan Protić iz Međunarodne organizacije rada.

Da bi se sprovela ova mera, savetnika u NSZ bi moralo da bude više, a to je, kako kaže, pokazala i pripremna studija koju su radili povodom strategije zapošljavanja za 2021.- 2026. godine.

Zato je preporuka, ističe, da za početak „garancija za mlade“ ne bude na nivou cele Srbije već najpre u nekoliko okruga, a tek onda ako da rezultate da bude na teritoriji cele Srbije.

„Prednost ovoga je što se olakšava tranzicija od škole do posla kod mladih. Još 2015. smo radili studiju koja je pokazala da najkraću tranziciju imaju mladi koji završe višu školu, onda tek oni sa srednjom i fakultetima, a da ubedljivo najduže traje za one koji imaju samo osnovno obrazovanje, ili nepotpunu srednju školu. Ovo bi za njih mogao da bude podsticaj da ne ispadaju prerano iz obrazovnog sistema, ali i ako im se to i desi da im se ponudi nešto, bilo da je to praksa, posao ili možda nastavak školovanja“, naglašava Protić.

Ovo bi bila opcija mladima koja bi prelomila da ostanu u Srbiji, ali ovaj sistem osim nedostataka kadra koji bi radio sa mladima, ima i drugih neizvesnosti, poput toga kakva će ponuda poslova biti. Jovan Protić kaže da mladi moraju da dobiju ponude za dostojanstven posao, da budu prijavljeni, bezbedni i da tu postoje bojazan da li takvih poslova u Srbiji ima dovoljno.

Na pitanje da li se simbolično zove „garancija za mlade“ ili će kada zaživi ovaj institut na tržištu rada zaista nešto mladima i biti garantovano, Protić kaže da na to treba gledati kao na garanciju da će se mladima nešto ponuditi u momentu kada izlaze iz škole.

Slični programi postoje u državama članicama EU, a „garancija za mlade“ značila bi obavezu davanja podrške, odnosno obezbeđivanje posla svim osobama mlađim od 30 godina koje nisu zaposlene, a ne nalaze se ni na školovanju ili nekom od programa usavršavanja.

Ovom bi merom država garantovala mladima da će četiri meseca od završetka formalnog obrazovanja ili ulaska u nezaposlenost dobiti kvalitetnu ponudu za posao, praksu ili školovanje.

Prema podacima MOR-a, svaka peta mlada osoba u Srbiji nema posao, a u isto vreme se ne školuje ili usavršava.

Predsednica Sekcije mladih Samostalnog sindikata Ružica Grabovac Marković kaže da „garancija za mlade“ u EU podrazumeva i da se mladima pomaže i kada izgube posao da u kratkom roku nađu nov ili ako ne mogu da nađu nešto u struci, onda se radi prekvalifikacija za nešto što je potrebno.

Na sastanku o tome kako bi garancija za mlade trebalo da izgleda u Srbiji predstavnici iz Ministarstva rada su rekli, ističe Grabovac Marković, da su naši kapaciteti prilično slabi – i države i socijalnih partnera, i da je njihov plan da se najpre krene sa istraživanjem i sprovođenjem u nekoliko opština.

Iz Ministarstva rada su rekli, ističe naša sagovornica, da je Srbiji u ovome potrebna i finansijska podrška iz EU, jer mi nemamo toliko sredstava, a želja je da se početkom naredne godine napravi i akcioni plan.

„Moje mišljenje je da bi to bilo idealno za mlade u Srbiji, prilika da ostanu u zemlji, jer im se pruža sigurna perspektiva. Sada kada pitate mlade zašto završavaju, na primer, medicinsku školu, prvi odgovor je „zato što ću da idem u Nemačku, radim za minimum 2.000 evra, imaću na odeljenju pet pacijenata i tri medicinske sestre, dok u Srbiji jedna medicinska sestra brine o pet pacijenata“, napominje Ružica Grabovac Marković.

Za početak, u tri grada

U prvom kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 29 godina u Srbiji je bila 24,2 odsto, a osim tih podataka na sastanku ministara iz EU i zemalja regiona pre deset dana, gde se govorilo o ovoj temi, istaknuto je i da je Srbija do sada usvojila strateški dokument za postepeno uvođenje garancije za mlade. Ministarstvo rada je od MOR-a tražilo da napravi procenu kapaciteta ministarstava i NSZ i najavljeno je da će tri filijale ove Službe krenuti sa pilotiranjem ovog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari